(1247) Mňamka husí, chutnat musí…..

400 g husích (kachních) jater
200 g anglické slaniny
1 sklenice červeného zelí
majoránka, kmín, pepř, sůl
olej
1 velký červený grep
1 dcl červeného vína
4 toasty nebo plátky semínkového chleba
Na oleji orestujeme játra a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu., přidáme pepř, sůl, kmín a majoránku. Podlijeme vínem, dusíme do vysmahnutí.

Zelí vymačkáme. Grepy rozkrojíme napůl, a lžičkou vybereme dužinu.
Dužinu smícháme se zelím. Zelí s grepem dáme do misek z dužiny grepu, nahoru položíme játra, dosolíme. Zdobíme snítkou bylinek podle vlastní chuti a podáváme s toustem.

Z Lobkovické kuchařky čerpala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1247) Mňamka husí, chutnat musí…..

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak tady hodnotím odvahu to vůbec vyzkoušet – bála bych se, že většinu toho pak vyhodím. Syrový červený zelí (teda vím, že nakládaný, ale tepelně nezpracovaný) bych totiž nepozřela, a smíchaný s grepem si ho vůbec neumím představit.

  2. lakysa22 napsal:

    Mě by stačil ten geprep a chleba…ale kombinace je zajímavá..

  3. Ivana P. napsal:

    po pravdě, za mě dnes ne – nejím ani grepfruit, ani játra, takže já budu chroupat jen tu bagetku

  4. Vera M. napsal:

    Decka, manžel před transplantaci NESMĚL jist grepy. Měl to přímo v instrukcich zakázáno a já od té doby také nejim grepy… mám nějaký blok a ani nedávám dětem atd.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já bych z toho asi snědla všecko, si myslím, ale ….. ale jen ne pospolu. I když, žaloudek si to přebere, daleko horší kombinace, co mu tam za den nacpeme?
    Osobně bych ale měla problém s tolika druhy koření, většinou dávám jen sůl a dále s olejem, husí i kachní játra si zaslouží husí nebo kachní sádlo.

  6. kvetula.v napsal:

    Mnoho let tomu, kdy jsem měla dostupná husí jatýrka. Milovala jsem je povařená , nakrájená na kostičky a smíchaná s husím sádlem. Namazané na chleba šlo rovnou do ledvin 😎

  7. Jiřina napsal:

    Je vidět, že tehdejší kuchařky se lehce dostaly k husím, nebo kachním jatýrkům. To dnes je docela těžké, alespoň tady. Jako holka si pamatuji, že jsme játra z husy/kačeny/ vždy dávali do sádla a pak mazali na chleba. Játra byla na spodu a všichni jsme je první vyškrabávali, nakonec zbylo sádlo bez jater. Já dělám kačenu tak jedenkrát, nebo dvakrát do roka a játra jsou malá, takže je sníme rovnou s masem a zelím. Ale docela ráda bych tuto kombinaci ochutnala. No, to se asi nestane, ale jak píše Janička, je to z Lobkovické kuchařky, takže určitě to k jídlu muselo být. Ale klobouk dolů před kuchařkou, která to takhle zkombinovala. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..