(1263) Brdlajs – jihočeská bramborová buchta

1 kg polohrubé mouky
250 g syrových brambor, nastrouhaných
250 g vařených brambor, prolisovaných nebo nastrouhaných
50 g droždí, 2 vejce
3/4 až 1 litr mléka
250 g pěkných škvarečků vyškvařených ze sádla nebo z tučného masa
100 g sádla (nebo olej napůl se sádlem)
80 – 100 g česneku, sůl
Rozděláme klasický kvásek z rozdrobeného droždí, kostky cukru, části mouky a 1 šálku mléka.
Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso.
Do směsi dolijeme mléko a dosypeme mouku tak, aby vzniklo polotuhé těsto.
Dobře propracujeme a necháme 45 minut kynout v teple (nebo je můžeme nechat nakynout až na plechu).
Plech hodně vymastíme sádlem a nalijeme těsto do vrstvy vysoké asi 1 až 1,5 cm.
Pečeme při 250°C do zlatohněda – až je „brdlajs“ pěkně křupavý.

Pozn: pokud máte rádi, lze přidat i trochu majoránky nebo pepř, Původní hmota nabyde vykynutím na plechu až na trojnásobek původní vrstvy. Buchta je krásně vláčná i třetí den,
lze podávat s pečeným masem, zeleninou, nebo jen tak.

Z Dadalovy kuchařky čerpala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (1263) Brdlajs – jihočeská bramborová buchta

  1. BOYE napsal:

    Cha! Lidi zlatí, u nás je kompjůtrovej blackout. Mně odešla ta škatule, co internetuje a nikdo kompetentní s ní nechce do rozpáleného města. Benjamíně se odtrhla klávesnice od monitoru /práce roztomilého kocourka – svině svinutá/ a Dorostenčin se rozhodl stávkovat ve vedrech… Dneska se podařilo nastartovat poslední ze jmenovaných, tak se snažím vyřídit poštu, ale Bramboru jsem nemohla minout. Komenty a recepisy pročetla, místy se pochechtla, ale moc času na pokec nemám – je tu fronta a některé potřebují i něco do školy. Tož vás zdravim a zítra dopoledne se tu stavím, protože jdu kapat do očí sousedovi a jelikož má zakázáno čučet do elektroniky, budu mu i psát a pak si služné vyberu v naturáliích… Prostě se mu pověsím na comp a dokud nedojde na další kapání budu pařit… A protože mám absťák, máte se nač těšit!

  2. Jiřina napsal:

    Páni, ta buchta nakynula a vypadá moc jedle. Množství je jen na jeden plech, kilo mouky a půl kila brambor + zbytek? Že je vláčná, to věřím, brambory udělají svoje a taky bude pěkně sytá.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Ehm. „Nastrouhané syrové brambory přimícháme k prolisovaným bramborům vařeným, směs osolíme, přidáme česnek, rozšlehaná vejce, vzejitý kvásek a škvarečky nebo drobně usekané osmahnuté maso. Do směsi dolijeme mléko tak, aby vzniklo polotuhé těsto.“ Kde je mouka?

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vím, že fotky zkreslují (taky jsem jich tady pár „vybledlých“ měla), takže do „křupava“ bych to opravdu upekla.
    Jen mi to přijde trochu buchtoidní …. asi bych vyzkoušela z menší dávky, když Jana píše, že se objem ztrojnásobí.
    Jinak musím napsat, že ftom jsou samé dobré věci – škvarky a škvarky??
    Určo to někdy vyzkouším

    A vítám Boyku ?

  5. jarybarka napsal:

    Ač jihočech brdlajs neznám.Dalo by se rovnou říct,že znám prdlajs.Určitě bych kousek koštla.Vypadá to pěkně a navíc je to bramborové.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Brdlajs, někde prý nazývaný „tolič“ nebo „hluchec“, „litina“. Brdlajz či hluchec byl pečen dyšinskými hospodyňkami během „Dyšínských folklorních slavností“ už v roce 2002. Tehdy zde poprvé také proběhla soutěž o nejchutnější „hluchec“, který je zde považován za místní tradiční pokrm – bramborovou buchtu. (Dýšina je vesnice a společně s vesnicí Nová Huť též obec v okrese Plzeň-město, která se nachází osm kilometrů severovýchodně od Plzně. Přímou součástí města Plzeň se ale obec nestala. Žije zde přibližně 1 800 obyvatel.) Festival v Dýšině navazuje volně na tradice, které ve vesnici žijí už delší dobu. Novodobá tradice národopisných slavností v Dýšině vznikla na začátku devadesátých let. Kdy vznikla ta buchta se nedá vystopovat – na rokycansku je to známé jako „brdlajs Voldušský“ a existuje i krkonošský, ale ten se dělá jako placky. Uf.

  6. Vera M. napsal:

    Zda se mi super, stejne jako tvoje Gugla. Ale chce to více stravniku na odzkoušeni. Ale určitě jo, mňam brambory

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..