225 g nastrouhaného bílého zelí
5 lžic mléka
225 g moučných brambor, oloupané, na kostky
1 velký nakrájený pórek (světlá část)
špetka mletého muškátového oříšku
15 g (1 lžíce) rozpuštěného másla
sůl a pepř
Nakrouhané zelí vaříme ve vroucí osolené vodě 7-10 minut, pak scedíme a odstavíme.
Mezitím v přiměřeném hrnci necháme přejít mléko varem, přidáme brambory a pórek.
Zmírníme plamen a necháme vše dusit pod pokličkou 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Přisypeme muškátový oříšek a pořádně brambory rozšťoucháme.
K bramborům přidáme uvařené a scezené zelí a dobře promícháme.
Směs přendáme do předehřáté nádoby, ve které budeme jídlo podávat a lžící uprostřed uděláme důlek.
Do důlku vlijeme rozpuštěné máslo a okamžitě podáváme.
Samozřejmě k bramborům přidat kousek dobrého uzeného masíčka.
Podle Dadalovy kuchařky vařila: Jana Macůrková
To je na zítřek, musím brzy ráno odjet a tak máte recept v předstihu. A od úterý samozřejmě Haderach.
Tak takto upravené brambory se mi moc líbí. Nikdy jsem neslyšela něco podobného, ale co nejdřív vyzkouším. Sice nevím, jaké brambory seženu, ale určitě udělám. Dobrá Dadalova kuchařka. 🙂
stejně jako se u nás dělí lidi na kančí se šípkovou a kančí se zelím, dělí se v Irsku lidi na colcannon se zelím a colcannon s kapustou… (já jsem šípková a kapustová )… nejvíc se podává na podzim a v zimě… s irskou slaninou a nebo jejich dušenou šunkou,je moc dobrý….na „Dušičky“ do něj dávají mince – taková tradice, kde si zahrávají s tím, že si někdo zlomí zub nebo minci spolkne….kdo minci najde, zbohatne…my jsme umírněnější,mince nebo šupina se vkládá na Vánoce pod talíř 😀
velice dobrý je z misek, do kterých se dá navrch colcannonu máslo a dají se ještě zapéct do trouby….
O zapékání v receptu nic nebylo, naopak, že se navrch dá máslo hned se podává na stůl….
Ta kapusta mě taky láká, dává se jen asi mladá ta světlejší a jen se povari chvíli ve slané vodě ?
Co se kance týče, jsem “ podobojí“, ale ty brambory bych radši s kapustou. Zrovna jsem jednu šikovnou koupila ráno na tržnici. Plánuji karbanátky – že bych přehodnotila? ?
Tak já to znám s kysaným zelím, ale to je již lepenice. Tyky znám zapečené brambory se zelím – to je taky lahůdka.
Toto jsem ještě nikdy nejedla, to bude asi tím, že jsem v Irsku ještě nebyla. ?
Ono to muže být dobre, ale já bych to asi podusila se slaninkou, nojo, to už je zase jiné jídlo….( a trosku česneku a jsme úplně jinde )
?? Slaninku si dáš k tomu, ale fakt je, že si to žaloudek přebere, tak proč ne zrovna v bramborách. Jen už to nebude to správné irské jídlo.
Hlavně že bude chutnat, no ni? ?