(1286) Katlama maková – Uzbekistán

50 g másla
1 lžička cukru krupice, 1 špetka soli
1 vejce, 100 ml mléka
300 g hladké mouky

Náplň:
220 g máku, 120 g cukru moučka
120 g másla
moučkový cukr na posypání
Podle originálního receptu patří do koláče náplň z opraženého nemletého máku. Má zvláštní a příjemnou oříškovou chuť a v ústech legračně křupe. Pro někoho ale může být až příliš „divoká“, můžete ji proto nahradit hustší náplní z mletého máku.

Rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Přidejte cukr, sůl, mléko a vejce a dobře prošlehejte. K směsi prosejte větší část mouky a postupně zpracujte na těsto. Je možné, že nevyužijete všechnu mouku, nebo bude třeba lžíci přidat – výsledné těsto má být měkké, poddajné a nesmí lepit. Opřete se do něj rukama a chvíli ho hněťte na pracovní desce – dobře zadělané se nebude trhat. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně i do druhého dne.

Opražte mák na náplň. Vsypte ho na velkou suchou pánev a na středním plameni za stálého míchání a potřásání zahřívejte asi pět minut, až se rozvoní a začne lehce měnit barvu. Pánev stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se mák nespálil zbytkovým teplem z pánve. Nechte zchladnout a vmíchejte cukr.

Odleželé těsto vyválejte na co nejtenčí obdélník. Síla asi 2 mm a rozměr 45 x 50 cm.
Těsto po celé ploše bohatě potřete rozpuštěným máslem. Pomyslně si těsto svisle rozdělte na čtvrtiny: levá zůstane bez máku, prostřední dvě rovnoměrně posypte asi polovinou připravené náplně a pravá také zůstane bez posypu. Dvě krajní čtvrtiny složte směrem k středu a zakryjte tak jimi náplň. Znovu celou plochu bohatě potřete máslem. Posypte mákem jednu svislou polovinu a druhou přeložte přes ni. Vrch potřete máslem, mákem teď posypte příčnou polovinu a znovu přeložte.

Poskládaný koláč přeneste na plech a znovu řádně potřete máslem. Pečte asi 20 až 25 minut, až povrch jemně zezlátne. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a krájejte na menší kousky.

Pozn: Našla jsem opět několik receptů – a mákem – Uzbekistán, s ořechy Uzbekistán a Turecko.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1286) Katlama maková – Uzbekistán

  1. lakysa22 napsal:

    Mák miluju! Sice se mi moc nechce mlít, ale mohla bych vyzkoušet ten opražený. Ořechy budou taky fajn, už se těším?

  2. Jiřina napsal:

    Tento závin se mi moc zamlouvá, ale mám dotaz – asi jsem natvrdlá, i pomletý mák se musí opražit? Celý bych uhlídala, aby se nespálil, ale pomletý… 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..