500 g brambory vařené
30 g máslo
1 vejce
1 lžička sůl
30 g strouhaný tvrdý sýr
1 žloutek na potření
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě.
V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme máslem a posypeme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky nebo jiné tvary na plech. Potřeme žloutkem (nemusí být, potom jsou pusinky světlejší) a pečeme lehce do růžova.
Pozn: plech jem vyložila pečícím papírem sýr je možné použít jakýkoliv.
Zdroj historického receptu: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.
Podle historické kuchařky připravila: Jana Macůrková
Před rokem jsme tady přáli Karolíně k svátku. Dnes si na ní můžeme jen vzpomenout . . . . . . .
Taky jsem si vzpomněla..jen ten den byl tak hektický, že jsem se tu dostala až teď. Tak mávám tam nahoru..?
I já na ni ráda vzpomínám, byla moc šikovná.
Bramborové pusinky vypadají nádherně. Jen dotaz, nebude těsto moc hutné a jde pak snadno nastříkat na plech ?
Pokud by se ti zdálo, že to jde hodně ztuha, přidej jedno vejce. Hodně záleží na typu brambor. Zruvna včera jsem dělala něco podobného (se sýrem k vínu) a po prvním plechu jsem přidávala vejce.
Jani, díky.
Vím, že je to mimo recept, ale ….
Tak se musím kočky přiznat, že jsme měli doma bramboračkový víkend.
V sobotu jsem chtěla původně dělat cuketové bramboráky, páč jsem obdržela hodně cuket, ale nějak mi padlo voko při vyhledávání na recpt č. 844 a tož jsem vyzkoušela.
Musím napsat, že cuketové placičky „59“ měly obrovský úspěch, vezla jsem jich část i k mamině a ta pořád zobala a zobala, až nakonec nic nezbylo. A to je dobře. ????
Cukety jsem měla 3 velké, tak si doufám dovedete představit, kolik jsem těch placek nasmažila. Ty poslední 3 již nebyly placičky, ale „plácy“ přes celou velkou pánev. To se nedalo, vážně.?
A v neděli byl v plánu segedín, a opět mi padlo voko na recepísek z bramborajdy a tož jsem vyzkoušela. Opět velký úspěch a 3x si přidal, ještě jsem mu musela dát do krabky na dnes do kolbenky. Je to recept č. 184 a tímto moc a moc děkuji Boyce. ????
A k tomu mám dovětek, 100 let jedl to, co jsem navařila, vždycky říkal, jak je to dobré, ale tentokrát MLASKAL ?, to je hrozné. U nás asi hrozí rozvod, bo co ????
Lidi zlatý, hlásím návrat z divočiny. Můj interfernet ještě nefachá, ale dostala jsem azyl u Benjaminy. Vytěžila jsem něco horských primitivních jídel, něco pouťových pochoutek, něco kouzel nechtěného, ale o to překvapivějšího… Jakmile si zase oblíbím kuchyň /neptejte se, kolik jsem toho za poslední dva týdny uvařila/ a dokoupím zásoby, začnu to sem chrlit. Zatím jsem nestačila přečíst ani třetinu pošty a to tu sedím už hodinu a půl. Ale doufám, že se alespoň dostanu k tomu místnímu pokecu. Musím se zase přešaltovat na jinou domácnost… Zatím všem dobrý večer!
Lucinko vítám Tě, chyběla jsi tady. 🙂
No endlich…. své kuchařské pokusy posílej Haderach, já mám zatím dostatečnou záobu a kdyby něco, my se s Haderach domluvíme.
Vítej! A už se neztrácej – chyběla jsi tu, zvlášť ty Tvoje historky…?
Konečně zase tady!
S radostí Tě vítáme!