500 g krůtího masa (prsa)
½ kg směsi hrášek, mrkev
100 g rozinky
2 polévkové lžíce pasta Curry+mango (Heinz)
sůl, kukuřičný škrob
½ l kokosového mléka
olej
rýže
Krůtí maso osolíme, potřeme kari pastou a rychle orestujeme na oleji do červena.
Zeleninu povaříme lehce do měkka spolu s rozinkami. Smícháme s masem.
Podlijeme kokosovým mlékem a asi 15 minut dusíme. Zahustíme rozmíchaným škrobem v troše kokosového mléka (měla jsem vyrobené doma – viz recept č.1303).
Podle chuti ještě přidáme curry pastu. Kdo má rád hodně ostré, může přidat 1 chilli papričku.
Pozn: pastu jsem koupila v Uhl. Janovicích jen tak na zkoušku. Dá se použít do takových jídel, jako jsem vyzkoušela, nebo jen tak k masu místo hořčice.
Experiment podle asijské kuchařky vyzkoušela: Jana Macůrková
Co experimentalne misto mrkev/hrasek zkusit jablko? Nejak mi to mozna sedne vic 😉
A nebo ubrat mrkvu, přidat kukuřici, bambusové výhonky a rybí omajdu.
Ale nejedla jsem, tak těžko soudit. Já osobně nemusím kombinaci hrášku a mrkve, takže asi tak.
Babiččiny zápisky
K večeru jsme se rozhodly, že uděláme cheesecake k snídani …. začnu vyndávat ingredience a to dítě zrazu zvolá:
„Babi, sýr tam dávat nebudeš!!!!“?
„Broučku, co je česky cheese?“
„Sýr“
„Tak vidíš, tím tam sýr musí být.“
„Uděláme něco jinýho, sýr nemám ráda.“
„Tak Panna cottu?“
To dítě se na mne podívalo, hodně, ale opravdu hodně hluboce zamyslelo, došlo si na wecko (stále beze slov), umylo si ručičky, vymalovalo jeden obrázek v omalovánkách (stále beze slov) a nakonec přišlo a pravilo:
„Ale mojí botu do toho dávat nebudeš!“????
A tak si tady žijeme ……
Skvělá.???Moje prostřední loni pravila:odnes tu šťávu nebo přiletí vosy a budou rozdávat švihadla…
Dcera kdysi na dotaz, kam si půjde koupit střevíčky na besídku s vážnou tvářičkou odpověděla, že do střevárny.
Můj sedmiletý vnouček při besedě s nevidomými se optal: „Máte manželku?“ „Ano.“ „A jak víte, že se vám líbí?“ A pětiletá vnučka, když se jí její tatínek minulý týden zeptal, jestli pojedou na výlet. „Tatínku, já nevím. Domluv se s babičkou. My jsme teď u ní na prázdninách.“ (Dvojčata a jsou jen o patro níž).
Krutí maso se zeleninou je fajn. Vymetu mrazák, zahradu a oběd je hotový. Tady je na mě nějak moc chutí. Poslední dobou mám pocit, že jsou jídla překombinovaná a chuť výchozí suroviny se nějak vytrácí.
Tady mi nesedí ke kokosovému mléku hrášek s mrkví.
Plně s tebou souhlasím, jídla překombinovaná, mám pocit, že se patlá páté přes deváté a chuť základní suroviny je v čudu. A kokosové mléko do masitého pokrmu vůbec nemusím, ale proti gustu žádný „dišputát“.
Proč by takové jídlo, které uvařila Jana, mělo být překombinované. Vždyť použila jen kari pastu, která je směsí koření.
Taková jídla jsou pro nás jen nezvyk a mnohdy jsou mnohem zdravější a rychlejší k přípravě, než nějaký knedlík s omáčkou. Vždyť taková svíčková obsahuje také spoustu koření, zeleniny a smetany. I brusinkovou marmeládu a plátek citronu. Ale je to takové typicky české.
Taková jídla vařím ráda, maso nakrájené na plátky, nebo kousky, smíchám si v misce prášek koriandru, zázvoru, kurkumy, zakápnu to jednou až dvěma lžícemi sojové omáčky, rozmíchám a naložím do toho to nakrájené maso. Nechám přes noc v lednici. Druhý den na pánvi s olejem krátce osmažím na proužky nakrájený česnek a zázvor, přidám naložené maso a orestuji. Pak ho vyndám z pánve a přidám nakrájenou zeleninu, kterou krátce orestuji, zaliji trochou vody, nebo vývaru a chvilku podusím. Může to být pórek, mrkev na nudličky (ale bez hrášku), proužky červené, nebo žluté papriky, ale taky bambusové výhonky, či klíčky mungo, nebo taky čínské zelí, já ráda používám nakrájené řapíky mangoldu a nakrájené listy nakonec místo lístků špenátu. Samozřejmě, že kombinuji tak nanejvýš 3 druhy zeleniny.
Na závěr přidám k zelenině maso, můžu zalít kokosovým mlékem a zahustím trochou máčeného škrobu, kratince povařím a přidám pár lístků špenátu, nebo toho mangoldu.
Neříkám, že to nemůže být dobré, ale já i manžel jsme spíš konzumenti evropské či středomořské kuchyně než té asijské.