600 g hovězí kližky
1 palička česneku
1 plná lžíce majoránky
1 lžíce másla
1/2 kostky masoxu nebo
zeleninový vývar
1/2 lžičky pepře
olej, sůl
Kližku odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Opečeme na oleji dohněda a přidáme na plátky nakrájený česnek.
Přidáme masox nebo zeleninový vývar, opepříme a osolíme, přisypeme majoránku a podlijeme trochou vody. Dusíme v troubě pod pokličkou při občasném podlévání cca 4 hodiny. Na konci přidáme pro zjemnění kousek másla. Já jsem přidala na začáku 2 na jemno nakrájené cibule a tak nebylo potřeba nijak zahušťovat.
Podáváme s bramborovou kaší či bramborovým knedlíkem, já servírovala s bramborovým mrkvovým knedlíkem.
Sobotní oběd připravila: Jana Macůrková
Vypadá to dobře s těmi knedlíky, ale to je pokrm na odhánění upírů, ne? Není toho česneku strašně moc? Na něco málo přes půl kila masa…bych se asi bála.
Taky jsem měla pocit, že je to recept přinejmenším z Transylvánie, ale není to tak hrozný. Asi tím dlouhým dušením ty silice hodně vyprchají a tak se to dalo.
🙂 🙂 🙂 guláš Vlada Draculy 🙂
Jestli to nebyl český česnek, tak je to akorát.
Byl to maďarský, ale zatraceně silný. Uvažuji, že si ho v těch Janovicích koupím tak 3 kg a oloupu a zamrazím.
3 kila česneku bych měla si tak na 5 let 🙂
My měli český, ale tam, kam dávám 5 stroužků španělského, stačily 2!
Takhle upravené hovězí maso vařím už roky, je to oblíbený pokrm už od mé tety. Má to jednu podmínku — všichni k tomu chtějí bramborový knedlík , tak jak Jani píšeš že jsi podávala. Já to vařím ráda , nedá to moc práce – dusí se to pěkně samo a výsledek je FAKT moc dobrý. Ani ten Dracula by se toho česneku nezalekl.
Nezhořkne majoránka tím dlouhým varem? Všude se píše přidat ji až před dohotovením a v tom případě by jí nebylo možná potřeba ani tak moc. Hovězí kližka je ale báječné maso, nezklame, ať se z ní udělá cokoliv.
Ne, nezhořkla, a masíčko bylo na rozsypání. Fakt to jenom mizelo.
Nechybí tam cibule? A na můj vkus moc česneku a majoránky, ale bude to dobré, tomu věřím.
Možná by stálo za vyzkoušení dát do toho pečený česnek v troubě, ten by mohl být OK pro nás žlučníkáře.?
Jak jsem tam psala, v receptu nebyla, ale já jsem ji tam na začátku dala (2 na drobno nakrájené), abych nemusela zahušťovat majdu.
Ajoooo, já tu cibuli přehlédla ?
Janičko, já mám dotaz. Píšeš, že bys případně česnek zamrazila. Jaký je, když ho potom potřebuješ. Dříve jsem česnek dávala do oleje, nebo do soli. Nebylo to ono. Beru česnek od kamaráda, je výborný, ale poslední dva roky začne brzy trouchnivět. Minulý rok, jsem ho dost vyhodila. Letos mám 3 kg, mám ho ve spíži spletený do copu. Protože máme dost velkou spotřebu, tak bych chtěla lepší uskladnění. Děkuji.
Po vyndání z mrazáku ho na chvilku hodím do vlažné vody a normálně nastrouhám, nakrájím nebo prořženu lisem na česnek. Chuť je stejná jako u čerstvého, nemám s ná´í problém. A navíc v mrazáku nevyschne, jakjo když ho necháš v palicích.
Děkuji, hned to udělám. Nerada bych o něj přišla. 🙂