(1399) Báleše

1 ks vejce
20 g droždí
40 g cukr, 1 špetka sůl
1/2 kg hladká mouka
250 ml mléko

Na potření:
sádlo s máslem, švestková povidla,
Na posypání mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh.
Mléko ohřejeme, přidáme celé vejce,  cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Pomalu  vmícháváme hladkou mouku, až vznikne hedvábné lehce řídké těsto.
Necháme pod utěrkou asi 5 -10 minut vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme lžící malé bochánky, které opět necháme asi 10 minut odpočinout (při větším množství než vykrájíme a vytvarujeme poslední, tak první je možné péci).

Z bochánků tvarujeme nízké „vdolky“, které pečeme na suché plotně (nejlépe kamnech).
Po upečení potřeme směsí sádla s máslem, potřeme povidly a posypeme mletým oslazeným mákem. Kdo nemůže nebo nemá rád mák, posype je strouhaným tvrdým tvarohem.

Manželova babička tyto suché vdolky pekla, ale až teď jsem se nejprve z televize a potom i z receptů na internetu dozvěděla, že krajový název jsou Báleše.  Mazala jsem je kleverou.
Zkuste je, je to rychlé a chuťově velmizajímavé. Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1399) Báleše

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jaaaaa miluju suchy vdolky!!

  2. Jiřina napsal:

    Tak přesně je dělala moje babička a pekla na kamnech. Mazala je sádlem a sypala mletým mákem s cukrem. Do těsta se nedával žádný tuk. U nás to byly obyčejné vdolky na plotně. Můj dědeček si je drobil suché do fazolové polévky. Děkuji za připomínku. 🙂

    • Jana Macůrková napsal:

      Minulý týden jsem náhodou koukla na nějaké regionální zpravodajství a tam byly dvě čupr babky, které tyhle vdolky pekly. Vypadaly perfektně (jak ty babky, tak ty vdolky)a tak jsem si na internetu ověřila recept (nepatrně se lišil v jedné surovině) a dneska jsem je upekla na zkoušku. A Vlastik prohlásil, hele, tohleto pekla babička.

  3. sharka.68 napsal:

    No, na Slovácku jsou to Beleše a klevela 😀 , ale jinak dík za vzpomínku, já je měla ráda suchý,jen sypaný mákem a k dršťkový polívce nebo ke gulášový…bylo to pak jako hlavní jídlo.

  4. Veverka napsal:

    Tyhle vdolky s rozetřeným česnekem na povrchu jsme mívali doma k fazolové polévce, potom vdolky potřené povidly nebo džemem a nahoře sladký tvaroh.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vdolky jsem dělala nedávno a čas od času nám chutnají. Jen u nás nejlépe jablečná nebo hrušková povidla.
    Jen recept mám odoční ….. a hadí mouku neznám (Jano promiň, ale to jsem si nemohla odpustit? )

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra bude recept az po osme….a teste se na prekapko 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..