10 mladých zavřených bedel Dále potřebujete:
500 g mleté vepřové maso Velkou porci štěstí, aby se vyplatilo tohle 2 vejce jídlo dělat.
2 lžíce strouhanky
1 velká cibule
2 lžíce oleje
sůl a koření podle chuti
rýže dlouhozrnná
Bedly opatrně zbavíme nožiček (které umeleme na masovém strojku spolu s masem).
Maso umeleme, smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, vejci, olejem, solí a kořením. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky.
Bedly naplníme, co se do nich vejde, položíme do olejem vymazaného pekáče, zasypeme cca do poloviny hlaviček rýží, zalijeme vodou s trochou soli, a pečeme, dokud není rýže měkká.
Varianty: do rýže přimícháme zmrazený hrášek, sterilované žampiony nebo kousky šunky.
Místo rýže zalijeme bedly houbovou omáčkou, potom podáváme s knedlíkem.
Viděla jsem i variantu s rajskou omáčkou, ale ta mi k bedlám nesedí. Také je můžeme poze upéct a podávat s bramborovou kaší nebo jen s měkkým chlebem.
Recept, který se dá vyrobit opravdu jen někdy, připravila Jana Macůrková
Bedly jsem nasbírala na pastvině nad nádražím v Ledečku v pondělí, fotka těch dvou je z dneška dopoledne. Ale přiznám se, že nikdy dřív jsem neměla tolik mladých bedel pohromadě. Velké, řízkové, ty ano. Když byly děcky malé, tak jsme jich jednou vezli z lesa snad 30, ale všechno na řízky.
děláme z mladých růžovek něco podobného (plněné houby),jen náplň je mletej junior (od místního řezníka-ne průmyslovej), s trochou muškátového květu- to je náplň… následně se obalej jako řízky v trojobalu a usmažej…
Jj, já plním portobello, přidávám bylinky, kuskus, sýr, maso, šunku, cibulku, česnek … tam toho může být. Bedly ve velkém množství jsem již dlouho neviděla.
Podložit to rýží jsem nezkoušela. Zeptám se, nejsou ty houby potom mokré, když stojí ve vodě?
Mokré nejsou, musíš je položit masem navrch a ta rýže stačí tu vodu vsáknout tak rychle, že se bedly nestačí ani rozkoukat, natož nasáknout. Jinak mně se povedlo takovéhle množství bedel najít také po dlouhé době. A vůbec poprvé tolik mladých a zavřených. Jinak jsem vždycky měla v mrazáku tu jednu, tu dvě a protože se to opravdu nevyplatilo z tak mála dělat, tak většinou po skončení houbařské sezony končily buď v poblivce nebo v guláši.
Bedly jsem naživo neviděla alespoň 10 roků, fotka je nádherná a plněné to si fakt nepamatuji. Když jsme ještě chodili na houby a měli štěstí na bedly, tak jsme je jen pekli a k nim vždy měli chleba.
Teď něco úplně mimo – Janičko seriál “ Temný Kraj“ se natáčel u vás v Ledečku? To nádraží a lesy kolem. Jestli ano, tak bydlíš na moc pěkném místě. 🙂
Ano natáčel se tady vloni někdy brzy z jara, ale ty lesy bohužel už skoro nejsou. Všechno, co bylo napadené kůrovcem jde k zemi a pomalu to osazují novými, ale bohužel opět jehličnany. Takže na houby jezdím do Kamenné Lhoty nad Uhlířské Janovice. Ale ty bedly jsou tady odsud, z kozí pastviny.