600 g polohrubá mouka
3/4 kostky droždí
2 žloutky
mléko
cukr
špetka soli
Vypeckované meruňky
máslo, cukr moučka, tvaroh nebo bílý jogurt
Ze surovin vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut vykynout.
rozdělíme na dílky (z této várky je asi 25 knedlíků) na každý dílek dáme 2 poloviny meruňky, dobře zabalíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
Vaříme 3-4 minuty po každé straně, po vyndání z vody propíchneme vidličkou.
Sypeme cukrem,tvyrohem nebo bílým jogurtem a polijeme rozpuštěným máslem
Pozn: Já dělám těsto z polohrubé mouky, moje maminka používala hrubou.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Jsem zrovna přemýšlela, co zítra k obědu. A toto vypadá velmi žravě.
Bude stačit pocukrovat a polít máslem. Jen u nás bude uděláno
z polo-dávky. Po dvě osoby.
Z toho odpalovaného těsta jsem ještě knedlíky nedělala, určitě zkusím.
U nás doma máme nejraději tvarohové knedlíky. A uvnitř buď jahody nebo meruňky.
Já dělám meruňkové a borůvkové z kynutého, jahodové buď z odpalovaného nebo tvarohového nebo i bramborového a švestkové pouze z bramborového.
Jak mám náladu. Dneska je mi blbě (byla jsem včera pod nazkozou) a tak ty kynuté byly nejrychlejší.
Moje maminka taky dělává z bramborového těsta švestkové knedlíky. A někdy z kynutého.
Tuhle jsem koupila meruňky krásné veliké voňavé sladké a šťavnaté na knedlíky jenže byly měkčí tak jsem z části udělala nepečený tvarohový dort a část se zbaští jen tak.Mám je strašně ráda a navíc jsou moc zdravé.Tyhle knedlíky budou až z další várky?
I já dělám kynuté knedlíky z hrubé mouky, dávám jedno celé vajíčko, do těsta přidávám trochu citronové kůry a mezi meruňky malou kostku cukru. Mám to zažité z mládí. A nejraději s tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslíčkem. Švestkové dělám jen z bramborového těsta, posypané mákem a cukrem. Moje babička dělávala kynuté knedle s třešněma, ale nevypeckovala je. To pak byla válka s peckama, krásná vzpomínka
Zapomněla jsi že švestkové polité sádlem, bez toho to není ono…???
U nás se dělají ovocné knedlíky s kysanou smetanou 🙂
Už dříve, na PŽ, jsem četla hlavně komentáře k receptům. Vždycky se dozvím něco nového. Mě by třeba ani nenapadlo, knedlíky polít zakysankou.U nás se to nedělalo, ale proč ne. Zakysanku mám ráda jen tak samotnou. V pondělí je udělám a zkusím,díky
Tak pak dej vědět,já ti chutnalo 🙂
Jen taková vsuvka převážně pro PPP: Na švestkový do Malostranský kavárny se chodilo…
Pro meruňky jedu příští týden, tak si musim zatím nechat zajít chuť.
Ovocné knedlíky z kynutého těsta jsem plnila i borůvkami, skvostné jsou také broskvové, vařila jsem je vždy na páře, nebyly oslizlé. Já je mám nejraději sypané cukrem a skořicí.
U nás broskvové neprošly. Snědly se, ale byla jsem požádána, aby se to víckrát neopakovalo… Naopak borůvkové jsou tak chtěné, že i největší odmítači z řad sběračů lesních zplodin, jsou ochotni tu bandasku natrhat. Už jsem plnila i rebarborou, rybízem všech barev, angreštem, kiwi (fakt hnusný), malinami (moc voňavý), liči (škoda práce) a kde čím dalším. Když začnu blbnout, stojí to za to. Nejpřekvapivější z experimentů byl pomeranč. Jeden dílek do knedlíku, který je pak nádherně šišatý a překvapivě dobrý. Úplně nejčastěji se ale u nás vaří jablkové. A už to brzy nastane – člověk ráno vyleze, posbírá padavčata, zadělá těsto. Něco do knedlíků, něco na štrúdl…
Dosud jsem dělala ovocné knedlíky pouze z tvarohového těsta, dneska jsem zkusila tyhle kynuté meruňkové a co dodat: byly výborné! Děkuji za recept.
Ovocné knedlíky milujeme, je jedno z čeho jsou. Posypané tvarohem vyhrávají, ale pokud dělám kynuté s borůvkama, tak nahoru pak dávám perník a zakysanku, je to famózní kombinace, slintám jen když to píšu.