(1436) Pardubický bramborový knedlík

600 g brambory,
150 krupička (podle potřeby a druhu brambor lze zvýšit),
2 celá vejce,
1x perník na strouhání,
sůl.

Uvařené brambory necháme dobře vychladnout. Nastrouháme najemno, rozdělíme na dvě poloviny.
Do první části přidáme krupičku, vejce, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Zformujeme do podoby polovičního válce.
Do druhé části přidáme nastrouhaný perník, krupičku, vejce, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Zformujeme do podoby polovičního válce.
Obě části k sobě přitlačíme plochou stranou tak, aby vznikl válec o průměru cca 6 cm a pevně zabalíme do potravinářské fólie. Vaříme v páře cca 25.
Toliko říká Lázničkův recept.

Já jsem nedělala poloviční a poloviční knedlík, jak je vidět na fotografii, ale pohrála jsem si s oběma těsty.
a)  rozválela jsem si obě těsta na stejnou sílu asi 1,5 cm, položila na sebe a srolovala. Obě těsta se srovnala do spirály.
b) Jedno těsto (můžete vyrobit obě barevné varianty) jsem vyválela na placku asi
2 cm silnou, z druhého těsta jsem vyválela váleček, který jsem zavinula doprostřed druhého těsta.
c) obě těsta jsem si vyválela na sílu asi 2 cm, nakrájela na hranolky 2x2x15 cm, a na potravinářské folii jsem je srovnala střídavě tak, aby vytvořila ve finále šachovnici.

Perník je dobré strouhat na jemno i když ani na hrubším struhadle to není na škodu. Při smíchání se rozdíl ztratí.
Knedlíky jsem vařila zabalené v potravinářské folii. Výsledek byl velmi chutný,
konzistence lehce tužší, ale ne moc (řekla bych, že nesají tolik máčky jako normální bramborový knedlík), hodí se k např. ke zvěřině, k ragú, já je měla jako přílohu k holouběti na divoko, což je další recept.

Experimentovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1436) Pardubický bramborový knedlík

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak tady máte další knedlík, za chvíli se přiřítí náš mladík a tudíž nebudu mít prostor na počítači. Takže oba zítřejší recepty dávám už teď.

  2. Jiřina napsal:

    Knedlíky vypadají jako cukroví, já bych nepotřebovala žádné maso, jedla bych je samotné jen s opraženou cibulkou. Moc se mi líbí a na tu chuť jsem opravdu zvědavá. Určitě vyzkouším. 🙂

  3. a.rena napsal:

    Já nevím. Perníkový knedlík jsem jedla ke zvěřině, ale jen jednou a naposledy. Vůbec mi nechutnal. Na mě to bylo moc voňavé a přebíjelo mi to všechny chutě. Tak za mě dnes ne.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak ono záleží na tom, jak velký perník nastrouhat, u nás mají 3 velikosti.
    Já ho občas používám, ale na sladká jídla.

  5. jarybarka napsal:

    Být to bez popisu nenapadlo by mě,že jde o knedlíky.Vypadají jako z marcipánu.Tentokrát zkoušet nebudu.Po perníku nijak zvlášť netoužím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..