2 holoubata
200 g anglické slaniny
mletý a celý pepř
1 velká cibule, 50 g másla
půl l drůbežího vývaru
40 g citronu (na šťávu)
50 g sušených meruněk
50 sušených švestek
sůl
Holoubata osolíme, opepříme, obalíme plátky slaniny a svážeme provázkem.
Já jsem je nepekla v celku, ale podél páteře jsem je rozpůlila.
Vložíme je na pekáč vyložený nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme celý pepř, polovinu sušeného ovoce, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.
Holoubata pečeme pod pokličkou, jakmile změknou, poklici odebereme a dopečeme je do zlatavé barvy.
Šťávu vydusíme do zlaté barvy. Přilijeme vývar, (vývarem jsem podlévala i během pečení) a necháme povařit asi 15 minut. Z holoubat sundáme anglickou slaninu, rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou.
Druhou polovinu sušeného ovoce použijeme jako ozdobu do šťávy.
Jako přílohu recept uvádí bramborové nebo máslové noky, já jsem podávala s pardubickým perníkovým knedlíkem.
Pozn: v podobném receptu jsem našla i možnost přidat do omáčky lžičku pomerančové marmelády
Holoubátka pekla: Jana Macůrková
Proc dneska? Nechtelas to jinak?
Chtěla jsem to dát obojí zítra, ale jak píšu u knedlíků, přijede náš mladej a to se na počítač mnimálně zítra nedostanu.
A kde je recept na knedlík?
1436
kde bereš holoubata?
Jako skoro všechno neobvyklé – ve Staňkovicích ve statku. Ale jenom na jaře.
Ale měla jsem je celkem dvakrát, předloni a letos.
To jsi je měla kde uschované?
Hluboce zamrazená na -24 st.
Se máš, já bych ani netušila, na jakou teplotu funguje můj mrazák ?
Skoro na každém mrazáku je to napsné, a když ne přímo naněm, tak určitě v příručce k němu. A mám pocit, že teď už se dělají jen na -12, – 18 a -24.
Holoubě bych leda tak s nádivkou, jinak se toho nikdo nenají.
A sladké meruňky + sladké švestky + sladké knedle …… to by byl můj hrob.