(1445) Polévka z králíka

králičí hlavy,
žebírka, krk,
játra, plíce, ledvinky,
1 malá neloupaná cibule,
stroužek česneku,
několik kuliček nového koření a pepře,
bobkový list,
mrkev, celer, petržel (vcelku)
špetička soli.

Do hrnce dáte omytou hlavu, žebírka, krk, játra, plíce, ledvinky… (já přikupuju králičí hlavy), přidáte studenou vodu, přihodíte malou neloupanou cibuli, stroužek česneku, několik kuliček nového koření a pepře, bobkové listy, mrkev, celer, petržel (vcelku) a špetičku soli. A dáte pomalu vařit.
Když je vše měkké, scedíte vývar, maso oberete (ale necháte si ho stranou), hlavičky rozlousknete, vyndáte mozečky, jazýčky, tvářičky… , jazýčky a tvářičky nakrájíte nadrobno a dáte k obranému masu. Mozečky se vhodí závěrem jen na prohřátí, celé.

Dáte vařit brambory ve slupce. Ty později oloupete a budete je přikusovat nebo si je vložíte do polévky.

Na pánev dáte orestovat čerstvou mrkev, celer, petržel, přidáte hladkou mouku a následně toto zalijete horkým vývarem a přivedete ho k varu.

Vlijete do něj rozklechtaná vejce a provaříte, zalijete půllitrem smetany, dochutíte solí a případně i citronovou šťávou, v té chvíli přihodíte maso, když se prohřeje, vypnete polívku. Je hotovo!

Recept poslala: Sharka68

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1445) Polévka z králíka

  1. Jiřina napsal:

    Když mám králíka, tak z hlavy, krku a kostí/ zadní nohy vykostím, přední nechám/ taky dělám polévku a aby byla silnější, přidám kuřecí stehno a zeleninu. Vývar scedím, maso oberu. a dám zpět do polévky. Na nudličky nakrájím čerstvou zeleninu orestuji a přidám do vývaru, trošku povařím. Už ničím nezasmažuji, jen přidám nudle zvlášť uvařené a nebo kapání z vajíčka a hladké mouky. Nakonec nasekanou petrželku, nebo pažitku.

  2. kveta.batkova napsal:

    Polévka to bude bezpochyby dobrá, ale u nás se preferuje ta, kterou jsem komentovala u receptu č. 148 – králík na zelenině. Hlavně mluvím o tom svítku. Já totiž ty hlavy oberu pro sebe a vnitřnosti si udělám na cibulce. Nikdy jich není dost, aby došlo i na jiný recept.

  3. Vera M. napsal:

    Myslím si, ze ten recept nemá chybu, moc mě láká. A ta smetana a citron, mňam

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    „malou neloupanou cibuli“ – já jí přepůlím, aby se ta chuť do poblivky a omáčky dostala.
    Jinak mi to přijde jako „svíčková“ z králíka, jen brambory tam nepatří, jasné.

  5. lida.f napsal:

    Zítra budu péct králíka se slaninou, česnekem a cibulí, k tomu špenát a knedlík. Polévka z králičí hlavy taky bude. Mám králíka z domácího chovu od kolegyně.

  6. BOYE napsal:

    Tak téhle bych požila kýbl na posezení. Je to dokonalý eintopf. U nás se dělával, když se vraždilo víc králíků najednou. Na rozdíl od jiných domácností u nás nikdo moc nestál o hlavy tak těch bylo na polívku víc, ale bitvy byly o játra, srdce MUSELA být v čiré polívce a žebra miloval dědeček – říkal tomu netopejr a s chutí obíral. Ale při čtyřech králících se to tak pěkně přerozdělilo, že vyšlo každému na jeho požadavky, čirou i hustou polífku, játra i netopejry. Velké maso se snědlo brzy a něco holt putovalo pražskému příbuzenstvu. Když se pak objevily mrazáky, bylo hned skladování snazší a Pražáci si museli ty svoje vykrmit. To byla sranda. Poctivě sušili doma chleby, to zas jo, ale toho divení, když jsme je povolali na seno 🙂 !

  7. kvetula.v napsal:

    Polévka vypadá zajímavě, ráda bych ochutnala, ale to by musel vařit někdo jiný. U nás je ve veliké oblibě s knedlíčkama z jater a flíčkama. Udělat jinou, se zlou bych se potázala. Ušáci už dávno nejsou u nás v množství větším než malém ….

  8. Vera M. napsal:

    Já udělám velmi řídkou jísku na másle nebo sadle, zaleju mlékem a privedu k varu. Pak tam soupnu zmrazeny protlak nebo spunty a soenat se sám rozpadne. Sem tam míchnu, aby se rychleji rozdělil na kousky. Povarim jen chvilicku s česnekem a dam nebo nedám ještě rozmichana vajíčka.
    Jak děláte spenat vy?

    • kolma60pusi napsal:

      Stejně.
      Ovšem poté, co můj česnekomilný MLP (životní souputník) přišel s tím, že v jejich závodce dělají špenát ochucený křenem a že mu to moc chutná, jsem střídala česnek a křen.
      Od jeho odchodu za Duhový most jsem špenát nedělala…

    • sharka.68 napsal:

      z protlaku, který nechám úplně povolit,sleju vodu a udělám z něj těsto jako na bramborák a smažím placičky…prostě jsou to špenáťáky a jsou moc dobré..
      špenát jako takový,hodím na rozpuštěný kousek másla, na kterém voní česnek,nechám zavadnout, trochu posolím a popepřím a podávám.. když dělám z mraženejch granulí, tak dělám obdobně a přidám vajíčka s trochou smetany… jinej špenát je z divokýho špenátu,má ostřejší chuť, ten nasekám, zblanšíruju, prohodím se zarestovanou slaninkou a česnekem promíchám do špalíčků (br.knedlíčků), nebo nechám vychladnout a dám vrstvu na vyválené br.těsto,udělám roládu, zabalím do folie,uvařím a mám knedlíky se špenátem 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..