Pstruh mořský je dravec s krásně bílým jemným masem, nemá tak intenzivní rybí chuť, takže doporučuji všem, kterým nechutná ryba právě pro rybí příchuť.
Koupila jsem v Kauflandu zmrazený po
3 kusech.
Máslo,
špetka soli,
sladká paprika nebo špetka grilovacího koření
Ryby jsem nechala rozmrazit, důkladně omyla – zejména uvnitř bývají zbytky krve ap.
Osolila, dovnitř vložila kousek másla a snítku tymiánu. Navrch potřela olejem, posypala grilovacím kořením a dala do trouby na pečící papír péct cca 1/2 hodiny.
Příloha měkký chléb, hranolky, nový brambor, lze pokapat citronem.
Autorka receptu: Jana Macůrková
U nás byl minulý týden kapr na másle kapr v trojobalu kapr pečený v žampionech a nakonec kapr v mrazáku!
Konečně berou ty potfory ?.
A kde mám recept na toho kapra v žampionech pokud možno i s fotkou?
Já sice vařím peču smažím (na rostlinném tuku) ale sama to nevytrhnu.
Jani mě to nenapadlo to fotit to byl jen pečený kapr s cibulí a protože jsem měla žampiony v lednici tak jsem je k té rybě šoupla,osolila okmínila opepřila . Pustilo to obojí výbornou šťávu a snědlo se to hnedka. Je fakt že houby s kaprem peču čas od času.A nejraději hříbky.
Když já nějak zmrazené ryby nemusím. Připadá mi, že to jemné rybí maso se naruší mražením, krystalky ledu poškodí strukturu masa a už mi to tak nechutná. Čerstvé ryby jsou mnohem lepší (ovšem také mnohem dražší!). Ale zase – když si mám pochutnat………
On je velký rzodíl mezi masem zmrzlým a zmrazeným – zmrazení, které proběhne rychle (tekutý dusík – 192st.) strukturu masa nepoškodí, pomalé zmrznutí třeba při – 5 ano, tam se ty krystalky vytvoří.
Katy, je to přesně tak. Na mražené rybě nikdy nedokážu tu kůžičku usmažit do křupava. Ryby jsou nejlepší čerstvé, to je jasné.
Je mi jedno, zda je zmrzlá nebo zmrazená. Prostě cítím rozdíl od té čerstvé.
Protože kapra smaženého nepozřu, tak ke Štědrovečerní večeři jsme dělávali steaky z tuňáka, lososa a někdy máslové ryby, občas byl mořský ďas, platýs……… Když už jsme spolu s MLP nežili, tak jsme přeci jen Vánoce trávili společně. Asi 2x koupil mražené ryby v Makru, ale pak už jsem nechtěla. Opravdu se to liší v chuti a kvalitě a tolik toho zase nesním, abych si nekoupila kvalitu čerstvé rybky a pochutnala si na ní.
Stejně tak to mám s mořskými potvůrkami.
Kamarádka zamrazila na zkoušku zbylé filety kapra v misce s vodou. Před přípravou nechala kapra volně rozmrazit, pak osušila a dál upravovala. Kapr byl prý po půlroce jak čerstvý. Chci to tedy vyzkoušet příště, až budu mít přebytek.
Se zmrazeným kaprem mám zkušenosti horší, ti dravci mají v mase té vody méně a tak se mrazí líp.
Kamarádka dala kapra do misky s vodou tak aby byl v té vodě ponořený, pak chutnal prý jako čerstvý. Já s tím nemám zkušenosti, přítel chodí chytat ryby do října, takže udělám pokus a vyzkouším, protože dělám kapří řízky na vánoce.
Takhle by se správně měly ryby zamrazovat – do misky s ledem, doplnit ledovou vodu a dát do mrazáku. A čím rychleji zmrzne, tím lépe.