Těsto:
500 g hladká mouka
50 g cukr moučka
100 ml mléka
100 ml voda
100 g tuk na pečení (máslo, Hera)
Náplň:
strouhaná nebo krájená jablka
cukr moučka
strouhaný perník
rozinky
lžíce oleje, 1 vejce na potření
Vypracujeme hladké vláčné těsto, které si rozdělíme na tolik kusů, kolik chceme závinů. Vychází ro na 3 – 4 ks. Necháme v ledničce asi hodinu odpočinout.
Nejprve těsto vyválíme, a poté rukama vytahujeme na hladké desce do tenka.
Potřeme lehce olejem, posypeme jablky a směsí cukru, perníku a rozinek.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme ve vyhřáté trubě do červena
Pekla: Jana Macůrková
Tak, děvčata a pánové, jsem jakžtakž zpět, dorovnávám několik receptů, aby nám souhlasila Bramboračka s kalendářem a přebírám pomyslné žezlo zpět od Haderach, které moc a moc děkuji, že to táhla bezmála tři týdny sama. Recepty budu dávat náhodně během dne, tak jak budu mít sílu vylézt k počítači. Tak prosím strpení a pochopení.
Šak jsme se tu o ní staraly jako o vlastní ?
Tak teď nevím, zda ji ji nemám spíš litovat.
Nepřijde mi z nás natolik zdevastovaná, že bys jí musela litovat.
Nelitovat! Vždyť v bezpovědomí byla jen 2x!!
Jo, jo mně to bylo hned jasné.
Jani, vítej a opečovávej své ZDRAVÍ velice pečlivě.
Určitě vyzkouším , zaujal mne ten perník v náplni, to je asi dóóśt chutná kombinace.
Konečně jsem perník na strouhání objevila u nás v obchodě a tak bylo navrženo že se udělá “ černá omáčka “ , no to ať při mne stojí všichni “ svatí “ , nevařila jsem jí 40 let.
Taky Janě přeji aby ji zdraví už nezlobilo a o vánocích si užila hlavně klid a svoje blízké. No a štrůdl vypadá náramně, ale letos jsem si dala „práci“ a při pečení perníčků udělala těsta víc a upekla jsem část jen tak rozválené na plechu a pak
rozmixovala právě na štrůdl a zvěřinu, kterou dělám vždy o vánocích a perník do ní jde taky. Dřív jsem kupovala, ale loni jsem ho ochutnala a měla jsem pocit, že kdybych tam nastrouhala houbu na nádobí, vyšlo by to nastejno. Žádnou chuť to nemělo. A tak jsem letos upekla vlastní, voňavý a ještě podarovala kluky, protože ti oba péct i vařit umí a pečou dost často (řekla bych, že už líp než já, ale proto jsem je to vlastně učila) 🙂