(1469) Perníkový závin

Těsto:

500 g hladká mouka
50 g cukr moučka
100 ml mléka
100 ml voda
100 g tuk na pečení (máslo, Hera)
Náplň:
strouhaná nebo krájená jablka
cukr moučka
strouhaný perník
rozinky

lžíce oleje, 1 vejce na potření

Vypracujeme hladké vláčné těsto, které si rozdělíme na tolik kusů, kolik chceme závinů. Vychází ro na 3 – 4 ks. Necháme v ledničce asi hodinu odpočinout.
Nejprve těsto vyválíme, a poté rukama vytahujeme na hladké desce do tenka.
Potřeme lehce olejem, posypeme jablky a směsí cukru, perníku a rozinek.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme ve vyhřáté trubě do červena

Pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (1469) Perníkový závin

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak, děvčata a pánové, jsem jakžtakž zpět, dorovnávám několik receptů, aby nám souhlasila Bramboračka s kalendářem a přebírám pomyslné žezlo zpět od Haderach, které moc a moc děkuji, že to táhla bezmála tři týdny sama. Recepty budu dávat náhodně během dne, tak jak budu mít sílu vylézt k počítači. Tak prosím strpení a pochopení.

  2. vojtovahelena napsal:

    Jani, vítej a opečovávej své ZDRAVÍ velice pečlivě.
    Určitě vyzkouším , zaujal mne ten perník v náplni, to je asi dóóśt chutná kombinace.
    Konečně jsem perník na strouhání objevila u nás v obchodě a tak bylo navrženo že se udělá “ černá omáčka “ , no to ať při mne stojí všichni “ svatí “ , nevařila jsem jí 40 let.

    • Nella napsal:

      Taky Janě přeji aby ji zdraví už nezlobilo a o vánocích si užila hlavně klid a svoje blízké. No a štrůdl vypadá náramně, ale letos jsem si dala „práci“ a při pečení perníčků udělala těsta víc a upekla jsem část jen tak rozválené na plechu a pak
      rozmixovala právě na štrůdl a zvěřinu, kterou dělám vždy o vánocích a perník do ní jde taky. Dřív jsem kupovala, ale loni jsem ho ochutnala a měla jsem pocit, že kdybych tam nastrouhala houbu na nádobí, vyšlo by to nastejno. Žádnou chuť to nemělo. A tak jsem letos upekla vlastní, voňavý a ještě podarovala kluky, protože ti oba péct i vařit umí a pečou dost často (řekla bych, že už líp než já, ale proto jsem je to vlastně učila) 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..