100 g sušené mléko
250 g kokosu
1 konzerva Salko
kakao
potravinářská barva růžová nebo
pár kapek šťávy z červené řepy
Ze salka, sušeného mléka a kokosu vypracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden necháme bílý. Druhý obarvíme kakaem a třetí obarvíme růžovým potravinářským barvivem nebo červenou řepou.
Z každé barevné části těsta vyválíme váleček a všechny je propleteme, aby nám vznikl jeden velký trojbarevný váleček. Ten nakrájíme na menší, vytvarujeme v menší válečky a ty obalíme v kokosu.
Kokosové kmeny zabalíme do alobalu nebo potravinářské fólie a necháme v lednici ztuhnout a uležet. Hotové kmeny můžeme také namáčet v čokoládové polevě.
Tentokrát připravila Ivanka z Dobřeně – jinak manželka Jirky Hrabeboto.
Tohle už máte na zítřek, ráno musím na kožní do Janovic na komtrolu, nevím,kdyse vrátíme.
Jani, ať ti kontrola dopadne v pohodě, brzy se dej do pořádku, ať máte pohodové Vánoce
Já jsem Vánoce pro letošek zrušila. Vaškovi i Vlastikovi je to jedno, Zbytek nepřijede, neboť vnoučátka mají střídavě vši a neštovice….předpoklad je, že poslední nejmadší se osype, jak jinak, den před Štědrým dnem.
No je to krásné a někdo si dal soustu práce ale já touto dobou už sladké nemůžu ani vidět a vůně vanilky ve mě vzbuzuje chuť na kysané zelí,klobásy,jitrnice,romadůr…
Tak to mám stejný, tlačenka s cibulí, ocet. Zelňačka. Jitrnice, utopenci. Ale letos ne, pekla jsem jen jeden druh. Letos fakt přeslazených nejsem.
Haha, tlacenku s červenou cibulkou a octem jsem měla za poslední týden 3x ?.. ten kmen vypadá krásne a ingredience výborne, takže i chuť bude moc dobra.
Ale včera jsem obdržela od dcerenky jiny, takový cokoladovo-sunarovy a pořádnou hromadu lineckeho s dvojí marmeladou a různými tvary, prý aby mě při valeni a vykrajovani nebolela zada, je moc hodna…Začínám panikarit, kdo to všechno sní a hned po startu pečení už teda začínám i brzdit
Je to moc hezky udělané, a porce jak jendounubka, mo6ná se přemluvím pro vnuka.
Sašo já tu mžourám jednim okem do mobilu už v posteli ale ty jsi mě teď tak rozesmála.Jendounubka je kouzelný!A kokosový suk taky.
Propleteme? Tohle ale smotane neni nebo blbe vidim?
Opravdu to není propletené. Pokusy byly neúspěšné, tak jsme prameny jen přitiskli k sobě a zaváleli.
Díky, Jiří, už jsem myslela, že z toho předvánočního blbnutí šilhám 🙂 Ale vypadá to kráááásně 🙂
já péct a slavit letos odmítla
Já budu mít Štědrý den dříví, přijede syn, 25.přijde druhý s rodinou, ale 24.slavit taky nebudu… není co.
nějak tak
Recept i výsledné cukroví se mi moc líbí. Přestože mám už napečeno, dokonce i sněhové pusinky usušené :-)), mám chuť sehnat sušené mléko a udělat suky pro bratra, má je strašně rád a tyhle budou neošizené. Ty v prodeji kolem kokosu jen proletěly a je to skoro jen cukr a aroma. Takže děkuji.
Přesně! Je to nejoblíbenější cukrovinka mého táty. Jako děti jsme mu pravidelně kupovaly od Ježíška suk a vyráběly kopřivovou vodičku na šišinku. 🙂 Ale už léta jsou suky hnusné. Letos se pokoušela ho pro dědu koupit Benjamína a taky to vzdala. Tak asi půjdeme koupit to sušené mlíko. Kokosu ve všech konzistencích máme na zasněžení tak tří krkonošských sjezdovek.
Jo, a když si vyrobíte víc růžové a bílé, je nejlepší z toho vymodelovat zubní protézu a tu nenápadně umístit na mísu s cukrovím. Zvyšuje to trvanlivost, neb návštěvy si tolik neberou… Vyzkoušeno na vlastních hostech 🙂
Luci, málem jsem spolkla vajgla a k tomu si ještě ucvrkla. Udělat tu protézu by mě v životě nenapadlo. Ale je to druh humoru, který mám ráda. Asi se s ní patlat nebudu, ale v rezervě si ji nechám. :-)) Švagr, vyhlášený cukrář, měl napečené skvostné cukroví, přijel syn s manželkou a ta se tchána ptala, proč si to cukroví nebere. Odpověděl, že ví, co do toho dával. A milostivá už nepozřela asi kousek! :-)) Takže Vánoce byly šťastné a hlavně veselé…
Přesně tohle říkám já, když něco donesu do práce. Na otázku „Ty to nebudeš jíst?“ odpovídám „Ne, já vím, co jsem do toho dala.“ … nezabírá to, sežpapaj vždycky všechno 😉
Mě by to taky neodradilo. :-))
To vypadá moc hezky. Ale nechám si to třeba na prázdniny, až budu chtít vnukům něčím zacpat hub-ičky.?
Vypadá to nádherně, ale vzhledem k tomu, že toto nežpapkám, tak nemůžu soudit chutě.
Jen mne zaujalo, jak Jiří píše „tak jsme prameny jen přitiskli k sobě“ …. chlape, klobouk dolů, nejen vrchní ochutnávač, ale i ruku k dílu přiložíš. ??
A z a s l o u ž i l by si hraběcí iknoknu!!