1 kachnička divoká (kačer)
divoké koření mleté
trochu kachního sádla
sůl
Kačera, kterého jsem dostala jako odměnu za pomoc na letní výstavě zvířat ve Staňkovicích, jsem oškubala (šlo to kupodivu velice dobře, asi že byl čerstvý), zbytečky podsady jsem spařila horkou vodou. Vykuchala, potřela kachním sádlem, osolila, posypala mletým divokým kořením a jednoduše upekla.
Příloha: červené zelí a bramborový knedlík.
Pozn: Zbaštili jsme ho s Helenkou Vojtovou a jejím mužem a všem nám chutnal.
Pekla: Jana Macůrková
A co to chlupatý boa kolem krku? Možná to chtělo trochu opálit.Patuju si,že to babi i mamka dělaly.
To jsem se učila doma, i to mám jako návod v kuchařce, jak se s drůbeží po zabití zachází – „chloupky opálíme nad plamenem svíčky“ . Kůže musela být hladká, čistá, jinak by mi to doma nikdo nejedl. Obdivovala jsem švagrovou – ta zvládla i husu udržet ve správné výšce nad hořákem na plynovém sporáku. 😎
Kačer byl pořádný a dóóśt dobrý , já tedy nějaké “ boa“ okolo krku neviděla a měla jsem kus toho kačera na talíři. Tak nehaňte to co nevidíte.
Helco, na te fotce to ale videt je. Mozna ze kdyz sel na talir, uz to tam nebylo, da se to po upeceni krasne seskrabnout nozem.
My nic nehaníme, na talíři jsme ho neměly. Komentujeme to, co vidíme na fotce ?
Já ty chlupy na fotce vidím i kolem biskupa.A to že jste si pochutnali vám neberu.Každý má rád něco jiného.Za mě teda toto ne.
Kolem krku zbylo asi 6 chloupků a ty jsem sundala hned po upečení. A akpíše Helenka, která tu kachnu jedla, při podávání na talíž nbylo po pěříčkách a no p podsadě ani památky. Jinak ten kačer měl asi 3/4 kg po vykuchání, před pečením. Leží na zapékací míse, cca 25×15 cm.
to byl pěknej macek, kolik vážil???
Divoká kachna je divoká od toho, že hodně plave a pohybuje se v přírodě. Tak proč jí ještě mučit na divoko?
Jinak, na to, že je divoká, tak je dost velká, si myslím.
Moje maminka divokou kachnu nejdřív povařila ve slané vodě a do trouby dávala pod ní i na ní hodně slaniny a nejdřív lupla do pekáče okozím dolů. Já jí měla doma párkrát, ale je to to samé jako bažant, plné broků ……
A já tam ty chlupy taky vidím.
Když tam není žádné měřítko, těžko říct, jak byl veliký. Ale je to jako u veškeré drůbeže – slepice je menší než kohout a mívá tužší maso, čili se musí dělat dýl.
Mno, malý talířek má cca 20 cm, pokud to vezmu podle linové podložky, tak ta miska s kačerem musí mít minimálně 40 cm, spíš víc.
Kachna divoká má v živém stavu cca 50 – 60 cm, po upečení se dost smrskne, takže velkej ten kačer je.
Jak by řekl můj tatínek, máš odhad Kašparovy krávy.
Velikost misky je cca 25×15 cm, váha byla asi 3/4 kg po vykuchání.
Odhad máš špatný Ty, musíš to příště fotit na jiné podložce, na této je ta velikost zřejmá.
Leda bys měla štrúdl na podšálku, ale to by zase byl pidi štrúdl.
Úsměvko já na rozdíl od tebe mám tu misku doma.
Holt ti tam příště dám krabičku od zápalek nebo minci, abys mi věřila. Velikost je opravdu 25x 15 cm a jestli mi nevěříš, je to tvůj problém.
Jani, ale pekacek 25×15 je fakt malinký ….já teda takový mám a tam by se žádný Kačer na šířku ani délku nemohl vejít. Myslím, ze spekulace vyvolala ta podložka, na které je to vyfoceno. A kolikrát si říkám, proč to jídlo nedáš rovnou na ubrus? To je ale jen taková úvaha …
Třeba tam jsou nechané podle úsloví „Kde je chlup, tam je chuť“.
??? To bylo ale v jiné souvislosti, ne?
Chichi!
No, když si vezmete 3/4 kilové kuře, tak nic moc. Kačeny musí být aspoň dvě. Stejně jako jarní kuřátka, ty váží min a tak jedno na osobu. Jinak je to cucani kostiček. A spíš bych řekla, divoká kačena, tak jalovec atd. Koření na divočinu nekupuji.
Na divočinu používám jen domácí uzenou slaninu, ta ochutí líp, než nějaké divoké koření.
no, tak já vařím z divočiny 50 let, manžel byl nimrod a vařila jsem z divočiny i pro spolek myslivců / 30 osob / a nevím jak by se jim líbil guláš z divočáka jen se slaninou . Každá zvěřina chce svoje koření , a jestli nevěříte tak se podívejte do kuchařek mysliveckých
My kupujeme jen mladého divočáka a na guláš nebo pečená žebra používám domácí uzený špek, protože divoké koření nemám ráda, nevím, jestli by to chutnalo myslivcům, ale náš soused řezník, který nám toho divočáka vždycky vybourá, si pokaždé pochutnal.
Tak to je ale o něčem jiném , vám to koření nechutná, ale to neznamená že je divočina nejlepší jen na špeku. O.K.
Ono “ proti gustu žádný dišputát “ , každý má ty chutě jiné , ale trvám na tom že podle mysliveckých receptů na zvěřinu koření patří.
je to “ děs “ jak chudák kačer vyvolal “ zasvěcenou “ diskuzi.
Ale já jsem nepsala, že je nejlepší, jen že nám to takhle chutná, a i když peču bažanta, stáhnu kůži a obložím a prošpikuji domácím špekem.