1474) Kokosová roláda

Tmavé těsto:
500 g máslových sušenek
300 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
200 ml silné kávy
100 ml rumu
strouhaný kokos na zahuštění

Světlé těsto:
250 g strouhaného kokosu
250 g moučkového cukru
250 g másla
strouhaný kokos na podsypávání

Nejprve si připravíme světlé těsto. Smícháme strouhaný kokos s cukrem a změkčeným máslem. Těsto pořádně zpracujeme, aby hezky při sobě drželo a nerozpadalo se. V případě potřeby přidáme ještě kokos nebo jej vložíme do lednice, aby ztuhlo.

Rozdělíme jej na 5 stejných částí.

Poté se vrhneme na tmavé těsto. Sušenky nastrouháme v mlýnku na strouhanku nebo umixujeme. Nastrouhané sušenky poté smícháme s cukrem a kakaem, přidáme rum a postupně podle potřeby vychlazenou kávu. Těsto pořádně propracujeme, pokud by bylo potřeba jej zahustit, můžeme k němu přidat trošku strouhaného kokosu.

Poté rozdělíme těsto na 5 stejných dílů.
Vál vysypeme strouhaným kokosem a rozválíme jeden tmavý díl na obdélník. Na něj naneseme světlý díl a ten tam rovnoměrně rozetřeme vařečkou nebo lžící.

Opatrně těsto zatočíme stejným způsobem jako například štrúdl a zabalíme do alobalu.

Roládu v alobalu schováme do lednice, ať pořádně ztuhne.

Stejným způsobem pokračujeme i u dalších čtyř rolád.
Poté ji ostrým nožem nakrájíme na plátky a můžeme je mít buď jen tak nastojato, nebo je dáme naležato do košíčků.

Nepečená roláda se připravuje chvíli před svátky, vydrží celkem dlouho, je totiž bez vajec a tak se nezkazí. Po nakrájení kousky ukládáme do chladu.

Kokosová roláda je dobrá například z Esíček, Be-Be sušenek, Albertek nebo jiných máslových sušenek bez náplně. Záleží jen na vás, co máte raději.

Lahodnou chuť, kterou tato nepečená kávová roláda má, si zajisté oblíbíte. Tento recept je na 5 menších rolád a tak na 80 – 100 kusů po nakrájení.

Opět vyráběla Ivanka z Dobřně za vydatné pomoci Jirky Hrabeboto.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: 1474) Kokosová roláda

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tohle máte na ráno,musím si do Sázavy pro důchod a počkat na Vlastika až něco málo nakoupí.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já tuhle roládu zkusím udělat ještě trochu jinak, až vyzkouším dám jako Upečeno podle Bramboračky.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak moment! Svetle testo „vložíme do lednice, aby ztuhlo.“ a pak ho „rovnoměrně rozetřeme vařečkou nebo lžící.“? Ztuhly? To bych chtela videt.
    Jinak smekam pred pani Ivankou, nedelala bych se s tim ani kdyby me nekdo skrtil 😉

  4. jarybarka napsal:

    Já kokosové cokoli moc ráda jenže je děsně sladké a tak ho nedělám ale zobnu si jednu u kamarádky.Ona tyhle roládky dělá a to si vždy pochutnám.

  5. lakysa22 napsal:

    Je to moc hezky udělané a pěnkně nasevrtkované, to si s tím paní musela dal velkikou praci!!???

  6. sharka.68 napsal:

    já bych ten bílej kokos- to těsto, podlila ještě bílým rumem, to se pak rozetře lépe, kokos se napije a jde to a pak to chutná taky svěle..a protože jsem mrcha, semo tamo bych pohodila brusinku nebo kandovanou pomorančovou nebo citronovou kůru, případně morella třešeň….a pak svinula…

    PS: obdivuju ty, které to baví 😀

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Rodino Hrabebotova,
    máte velký palec nahoru. ???? Jednou jsem toto zkoušela vyrobit a nějak to neklaplo. Nepamatuji si přesně, ale mám pocit, že to děti spráskaly přímo z mísy bez zarulování. To prostě nešlo.
    A jak píše Boye, dřív bych naložená v alkahůlu, než bych toto zamotala.
    Jestli není lepší to moje maso, poblivky a tak.
    A jdu nakládat utopence, to je moje parketa ??

  8. kvetula.v napsal:

    Už máti dělávala téměř totožnou – jen dávka je poloviční a bez kávy. Při vyvalování se podsýpalo moučkovým cukrem. Ale v bílé náplni je jen necelá polovina kokosu, tudíž se hezky roztírá . Já ji dělám minimálně – prostě sladké hooodně omezuji. Dříve byly vynikající kokosové sušenky- takové mastné. Dneska dělám z koka sušenek , nebo esíček a když je základní těsto drobivější, přidám trochu bílku. Válím na potravinové folii (plastovým válečkem) a hned to s ní i ubalím. 😎
    Paní Ivu obdivuju, že byla ochotná se kvůli Bramboračce vztekat. Tak nějak slyším větu „Udělej si to sám!“ Ale hezky jsi to umotal Jirko! ?

  9. bozena.fialova napsal:

    Jiříku, že ses takhle obětoval, když už i paní Ivanka odmítla poslušnost, si žádá vyslovit aspoň pochvalu před nastoupenou jednotkou. K tomu bych bývala manžela nikdy nepřiměla, i kdyby hrozilo vyobcování od stolu i lože. (Ten stůl by nesl hůř.) 🙂
    Takže díky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..