25 dkg hladké mouky,
20 dkg cukru krystal,
2 lžičky kypřícího prášku,
1 lžička jedlé sody,
1 lžička mleté skořice,
1/2 lžičky mletého zázvoru,
1/2 lžičky muškátového oříšku,
1/2 lžičky mletého hřebíčku,
40 dkg dýňového pyré,
80 ml oleje, 2 celá vejce
Dýňové pyré: Předehřejte troubu na 200 stupňů, dýni hokaido nebo máslovou rozpulte a vydlabejte semena, řezové strany mírně posolte, řeznou stranou položte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do předehřáté trouby a pečte dokud není dýně měkká (asi hodinu). Dýni pečeme i se slupkou. Pak ji necháme vychladnout, po vychladnutí oloupeme a z upečené dužiny pomocí mixeru vytvoříme pyré. Dýně peču víc a pak rozmixovanou odváženou mrazím v krabičkách a příště je to o tuto práci jednodušší.
Muffiny: Troubu předehřejte na 180 stupňů, v míse smíchejte všechny sypké ingredience (cukr, mouka, kypřící prášek, jedlá soda a koření), ve druhé míse smíchejte zbylé ingredience dokud se nespojí (dýňové pyré, olej, vajíčka). Pak do mísy se sypkými ingrediencemi přidejte dýňové pyré smíchané s olejem a vejci a vařečkou promíchejte dokud se nespojí. Těsto rozdělte do připravených košíčků na muffiny (před pečením je můžete posypat dýňovými semínky) a pečete ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut (pomocí špejle zjistíte zda jsou muffinky již upečené). Je to moc dobrý a voňavý podzimní dezert.
Recept poslala: Nella
Dýňové mufiny s dýňovými semínky na sladko.Proč ne.A myslím,že to bude hodně voňavé.???
Hezky recept, skoda, ze po sezone.
Nello, nejaky napad, jak to udelat na slano?
Zkusit místo cukru sůl a jiné koření? ?
Bohužel, slanou variantu jsem nikdy nezkoušela, i když je to skutečne dobrý nápad. Pokud vyzkoušíš, dej sem pak prosím recept, ať si rozšíříme repertoár.
Z dýně jsem ještě těsto nedělala, jen náplň. Měla jsem jich letos hodně, ale už jsou všecky sežpapány ?Jestli za rok vzpomenu, vyzkouším ?