žemle
máslo
vejce
mouka od Odkolka
sůl
tvrdá voda
Rozkrájej půl třetí žemle
od pekaře Pavláta,
dej ty kostky v dobrém másle
smažit hezky do zlata.
Usmažené odlož stranou,
přikrej a nech vychladnout,
pokračuj pak takto — chceš-li
kuchařinkou dobrou slout:
Vezmi jedno celé vejce
přidej k tomu žloutků dvé,
kvedlovačkou míchej statně,
v žloutence té vaječné.
K tomu přilej tvrdé vody,
co as vejce obsah jest
a zas chutě míchej dále,
kvedlej — míchej o stošest
Vraž na to půl libry mouky,
osol — kuchařinko má,
— Excelsior mouka slove,
Odkolek ji prodává.
A zas míchej — kvedlej— míchej
statečně půl hodiny,
až se ti na těstě tvoří
jako z mýdla bubliny.
Teprv pak se usmažená
houska přidá studená —
Těstu klid přej 30 minut,
kuchařinko milená.
Potom knedlík — žádný pardon,
do vody vhoď vařící,
aby ven ti nevyskočil,
přikrej hrnec poklicí.
Když čtvrt hodiny se vařil,
ve var sáhni vařečkou,
knedlík obrať — ale s citem,
jak na ženu patří ctnou.
A když další čtvrt hodiny
vařit moh’ se po vůli,*)
vyndej ho ven vidličkama,
roztrhni jej vejpůli.
Na mísu dej — ustrouhanou
posyp houskou smaženou,
polej máslem a nes na stůl,
ženou budeš blaženou.
Milovaný muž tvůj — drahá,
něžností se rozplyne
a za tvoje namahání
hubička tě nemine.
*) Poznámka :
K tomu zvláštní pozor mějte,
všecky vzácné rodiny,
že se voda vařit musí
klokotem půl hodiny.
Recept Ferdinanda Šamberka do veršů složil Florián Kudrnka.
Zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Jé, to je hezkýýý!!??
No a ještě máme knedl ??
Hezkyyyyy
Tomu říkám pořádně popsaný recept ??
To jsou krásné knedle a recept výborný – to by bylo, aby se dílo nepovedlo. 🙂 🙂
Tak krásně sepsaný recept jsem ještě nečetla. Zapamatovat si básničku mi problémy nedělalo.. Asi zkusím, jestli to ještě umím, a nepotřebovala bych do kuchyně tahat ani notas, ani papírek. On totiž i ten recept vypadá zajímavě. ?Mít doma žemle, zkusím ho hned zítra. Takhle bude muset počkat 😎
Jen technická – to foto je aktuální, nebo ilustrační?
Tohle je ilustrace ale umim takove taky
Tyhle knedle miluji, jen tu housku jsem nesmažila, ale příště to udělám.?
Recept je to hezký, nicméně v tento den bych spíš očekávala vánoční přání.
Včera byl těch přání více než dost. Asi jsi jediná, komu tenhle příspěvek vadí, ae to je tvůj problém.
Ale to byly jiné přání. Tak všem hezký zítřek, poslední vánoční den. Klid a pohodu, užijte si to.
Jani, recpept opravdu dobrý, a příspěvek opravdu žádné z nás nevadí, ale to přání mohlo být..
Tak na rovinu – už toho začínám mít dost a chcete-li aby Bramborčka pokračovala, tak mi vlezte na záda.
Jano, namísto toho, abys popřála vánoční svátky, jsi sprostá. Že se nestydíš.
Ještě pořád jsem nemocná, vylézt na podkroví počítači je pro mne probém.
Přání nikdo neposlal, nemohu myslet na všechno. A ty by sis měla přečíst po sobě pár komentářů vůči mně. Začínám být na tebe více než alergická.
Jani, my víme, že jsi marod, ale mohlas nechat Helu aspoň na střídčaku, ať si odpočineš. Ale když chceš dělat sama…
Taky si myslím, že se mohly střídat.
Ale my jsme čekaly přání od tebe osobně. My jsme ti taky přály. A když dokážeš dát recept, jeden řádek písmenek navíc už tolik práce nedá. To jsme měly na mysli.
Také Ti přeji pěkné vánoce
Tak hlavně, že je tu pohoda ;-(.
Snad to Štěpán napraví . . . . .
Já to tady miluju, jedna den není a hned takové „novinky“ …..