(1483) Knedlík pro tři osoby

žemle
máslo
vejce
mouka od Odkolka
sůl
tvrdá voda

Rozkrájej půl třetí žemle
od pekaře Pavláta,
dej ty kostky v dobrém másle
smažit hezky do zlata.

Usmažené odlož stranou,
přikrej a nech vychladnout,
pokračuj pak takto — chceš-li
kuchařinkou dobrou slout:

Vezmi jedno celé vejce
přidej k tomu žloutků dvé,
kvedlovačkou míchej statně,
v žloutence té vaječné.

K tomu přilej tvrdé vody,
co as vejce obsah jest
a zas chutě míchej dále,
kvedlej — míchej o stošest

Vraž na to půl libry mouky,
osol — kuchařinko má,
— Excelsior mouka slove,
Odkolek ji prodává.

A zas míchej — kvedlej— míchej
statečně půl hodiny,
až se ti na těstě tvoří
jako z mýdla bubliny.

Teprv pak se usmažená
houska přidá studená —
Těstu klid přej 30 minut,
kuchařinko milená.

Potom knedlík — žádný pardon,
do vody vhoď vařící,
aby ven ti nevyskočil,
přikrej hrnec poklicí.

Když čtvrt hodiny se vařil,
ve var sáhni vařečkou,
knedlík obrať — ale s citem,
jak na ženu patří ctnou.

A když další čtvrt hodiny
vařit moh’ se po vůli,*)
vyndej ho ven vidličkama,
roztrhni jej vejpůli.

Na mísu dej — ustrouhanou
posyp houskou smaženou,
polej máslem a nes na stůl,
ženou budeš blaženou.

Milovaný muž tvůj — drahá,
něžností se rozplyne
a za tvoje namahání
hubička tě nemine.

*) Poznámka :
K tomu zvláštní pozor mějte,
všecky vzácné rodiny,
že se voda vařit musí
klokotem půl hodiny.

Recept Ferdinanda Šamberka  do veršů složil Florián Kudrnka.
Zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1483) Knedlík pro tři osoby

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tomu říkám pořádně popsaný recept ??

  2. Jiřina napsal:

    To jsou krásné knedle a recept výborný – to by bylo, aby se dílo nepovedlo. 🙂 🙂

  3. kvetula.v napsal:

    Tak krásně sepsaný recept jsem ještě nečetla. Zapamatovat si básničku mi problémy nedělalo.. Asi zkusím, jestli to ještě umím, a nepotřebovala bych do kuchyně tahat ani notas, ani papírek. On totiž i ten recept vypadá zajímavě. ?Mít doma žemle, zkusím ho hned zítra. Takhle bude muset počkat 😎
    Jen technická – to foto je aktuální, nebo ilustrační?

  4. olinamusilova napsal:

    Tyhle knedle miluji, jen tu housku jsem nesmažila, ale příště to udělám.?

  5. Devětapadesátka napsal:

    Recept je to hezký, nicméně v tento den bych spíš očekávala vánoční přání.

  6. Devětapadesátka napsal:

    Jano, namísto toho, abys popřála vánoční svátky, jsi sprostá. Že se nestydíš.

  7. blahovka.h napsal:

    Tak hlavně, že je tu pohoda ;-(.
    Snad to Štěpán napraví . . . . .

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já to tady miluju, jedna den není a hned takové „novinky“ …..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..