Vepřová líčka nebo jiné jemné maso
mrkev
brambory
máslo
hladká mouka
smetana
sůl
Vepřová líčka dáme dusit na másle. Pozatažení podlijeme. Cca po hodině přidáme na kolečka nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory. Osolíme a dusíme až jsou zelenina a brambory měkké.
Ve sladké smetaně (ale opravdu jen trochu) rozmícháme 1 lžičku hladké mouky a zalijeme zeleninu, brambory i maso. Dosolíme podle chuti, můžeme nepatrně opepřit nebo dochutit citronovou šťávou (tolik říká historický recept, já neokyseluji).
Místo smetany lze přidat světlou jíšku.
Podle receptu z roku 1929 vařila: Jana Macůrková
Tak brambory na fotu se určitě nedusily s líčky a mrkví.
Jinak nevím, nikdy jsem nezkoušela, tak nemůžu soudit, dělám jen běžně vepřovou v mrkvi, recept tu někde je.
tak ty se s mrkví dusily, ale byly až navrchu a já po dobu dušení zeleniny nemíchám.
Jani, a jak jsi zahušťovala tou smetanou?
Ale to přeci ničemu nevadí, já mám taky raději uvařené brambory a přidané k jídlu, než ty dušené s něčím.
Nechávám maso na kraji, mrkev vedle, to se dá zahustit bez problémů a většina brambor se udusí na druhé straně kasatrolu bez smetany. Někdy víc, někdy míň.
Tak to máš zázračný kastrol ?
Já se taky divím těm cistounkym bramborum, proč se dohadovat o tak ocividnych věcech ??
Na očním už jsem byla
Kastrol pořádné velikosti – průměr 35 cm!!!
Jinak ta líčka zkus (pokud je seženeš), je to tak jemné masíčko, já měla z Makra velký 3 kg balík, a už není. Dělala jsem je asi na 5 způsobů, včetně smažených, na houbách, s mrkví…
Jj, připravuju se na ně, jen je tady u nás zatím nemůžu sehnat. Ale vím, že je to skvělé maso ….. určitě je chci vyzkoušet. ?
No, to nevím. ,3 kg na pět způsobu. A jak ? To je 600 gr na jeden recepty? Nerozumím. Kolik potom na osobu?
Recept vypadá moc jedle. Taky ráda dělám z jednoho hrnce, ale stejně je vždycky nějaké nádobí.
Co se týká vepřových líček, kupuji hodně často. U nás ve voze je má skoro pořád. Nemáme u nás masnu a tak jezdí auto v úterý, čtvrtek a pátek a čerstvé maso má vždycky/ kdo to tady trochu zná, tak jezdí z Blažovic/.
Františko, my jsme s dědem dva a půl kila líček nám bohatě stačí k obědu. Když je dělám na omáčku, tak máme i na druhý den. Je to luxusní masíčko a měkké je rychle. 🙂
Fakt pojizdna prodejna? To jeste existuje? Super!
K nám jezdí taky. 2x týdně Beneš, alespoň chleba a pár drobností má, ale to víš,obchod to není.
Helenko, je to divné, ale u nás fakt není masna/máme přes 8.000 obyvatel a masnu ne/. Kdysi u nás bylo docela velké JZD, pak se přesunulo do Blažovic – vedení, u nás byly jen kravíny. A to družstvo nějak vegetuje v Blažovicích, nic víc o něm nevím. Ale mají tam jatka a odtud k nám jezdí ta pojízdná prodejna a nejen k nám. V Albertu sice mají balíčkové maso, ale čerstvé je lepší. Doufám, že bude ještě dlouho jezdit, protože masny se asi nikdy nedočkáme.
To je k vzteku. Pri 8000 by se reznik uzivil jako prd.
Ve vsi, kde mame chalupu,byla reznictvi dokonce dve, ted tedy jen jedno + maso (cerstve) v prodejne lahudek. Obyvatel asi 1500. Ale je to „strediskova obec“. Jsou tam lekari, posta, policie a tak. Jezdi tam z okolnich vesnic.