Těsto:
100 g ovesných vloček
100 g mandlí
50 g slunečnicových semínek
12 ks sušeného ovoce, nakrájené nadrobno
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce bezinkového medu (lze nahradit medem)
Špetka soli
Vločky, mandle a semínka rozmixujeme najemno, přidáme pokrájené ovoce, olej, med, sůl a vše rozmixujeme dohladka. Směs rozprostřeme do dortové formy, uhladíme a uložíme do lednice, než si připravíme náplň. Formu si raději neberte tu nejlepší, bude se to potom na spodním plechu krájet.
Náplň :
3 lžíce olivového oleje (to mne překvapilo, pokud ho nemáte někdo rád, tak ho zkuste zaměnit za svůj oblíbený)
4 lžíce bezinkového medu
100 g kešu ořechů, namočených aspoň na dvě hodiny ve vodě
Trochu vanilkového extraktu nebo jeden lusk (vyškrábnutá semínka)
2 limetky, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
Rozpustíme ve vodní lázni olivový olej a bezinkový med. Vlijeme do mixéru, přidáme osušené ořechy, vanilku, limetkovou šťávu a kůru a rozmixujeme dohladka. Nalijeme na vychladlé těsto a uložíme na 30 minut do mrazáku.
Poleva:
100 ml bezinkové šťávy
1 limeta nebo citrón
100 mražených jahod, rozmixovat, nalít na dort a na 30 minut do mrazáku.
Před podáváním ozdobíme. Dort nesmíme nechat rozmrznout, byl by blemcavý.
Recept poslala: Franciszka1 – dort připravoval její zeť
Na mne hodně zvláštní, asi bych to ochutnala u někoho dříve, nežli se do toho pouštět naslepo sama.
Katyp,
vůbec bych se toho nebála. Taky jsem byla překvapená, ale je to fakt dobrý. Chválili si to všichni, od malých dětí (5 let) až po nejstaršího (90 let). Bylo nás celkem 28, každý dostal opravdu jen vzoreček. Nikdo neměl žádnou připomínku, spíše naopak. Je to vlastně takový raw dort. Asi bych se taky bála, ale je to fakt zajímavé. A v létě i osvěžující.
Něco podobného jsem ochutnala u dcery, která ráda zkouší nové věci. Nebylo to špatné. Ale není nad nepečený tvarohový dort s jahodama, dělala jsem ho letos již dvakrát a nikdy nezbylo.
Musím říct, že mě ti býložRAWci docela baví. Na Vánoce dělávám podle nich některé nepečenosti, chutnají mi oříškové mouky a másla, když mi něco předloží, většinou mi to chutná. V běžném vaření končí moje RAW u salátů – to ostatní si dávám z cizích zdrojů. Kdo chcete ten dort zkusit, rozhodně se nebojte. 🙂
V naší kuchyni to bude vypadat dneska z počátku zdravožerně, páč hora paprik, rajčat,cibule, trocha mrkve a miska černého rybízu je čistokrevná botanika. Nicméně odstavec dvě znamená guláš k obědu a večeřet budeme tmu. Tak pravila moje nejmladší. Po sobotním mejdanu zbyly sepiové hamburgerky, jsou už trochu natvrdlé a protože sladké, stanou se základem pro nepečené cosi, co bude vycpáno černým rybízem. Sama jsem zvědavá. A vůbec nevadí, že to budu sladit, protože černá ZEŠTÍHLUJE!
🙂 🙂 🙂
Bóže BOYE, tys to zase rozsekla!
Já se tu řehtám na plnou hubu, unavená jsem jako negr na plantáži, jdu spát jen co vyřídím nutnou korespondenci. Byla jsem v Krkonoších, balila, jednala s realitkami, vyhazovala do kontejneru, balila……… bože ZÁVIDÍM BEZDOMOVCŮM!!!!! To je kravin, co člověk za pár let života nashromáždí.
Ber to z tý lepší stránky: Všechny kraviny, kterýma si člověk zaneřádí barák, se dají vyhodit a je čisto. Je to makačka, ale výsledek nezpochybnitelnej. Jen si představ ekvivalent toho všeho a tím zaneřáděný nitro. To se likviduje hůř a je to problém většiny těch bezdomovců. Tož světlým zítřkům vstříc!
Já si tohle zažila v trochu jiné podobě, když mi zemřel táta – on rád sázel stromy, ale údržba žádná. Takže na 900 m2 zahrady bylo 104 ovocných stromků (polokmeny). Takže jsme měli pouze dvě možnosti- okamžitě vykácet, nebo počkat až nám to ochranáři vyhlásí za Boubín II. Jinak u toho přebírání – razím heslo: co se nepoužilo poslední 3 roky, nemá právo na existenci, jediná výjimka jsou knihy.
O knihách ani nemluv! Občas lituju, že páter Koniáš není mým kamarádem…