1 kg libového bůčku
0,5 kg uzeného libového bůčku
sůl
pepř
½ lžičky nakládací soli
tvrdý sýr (Koliba)
Všechno maso umeleme na hodně jemno (já mlela 1x na středním a 2x na jemném).
Přidáme sůl, pepř a nakládací sůl a důkladně promícháme.
Přidáme na kostičky nakrájený tvrdý sýr, a dobře promícháme.
Naplníme do sáčku na tlačenku, dobře utěsníme, zavážeme a vaříme na hodně mírném plameni asi 3 – 4 hodiny. Doporučuji hodně natlačit, mně se trochu při krájení rozjížděla.
Vyndáme, zatížíme a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, podáváme s chlebem, pečivem, doplněné zeleninou.
Pozn: tady si myslím, že by šlo vařit v pomalém hrnci tak cca 5 – 7 hodin, případně naplnit směsi retro-šunkovar.
Recept vyzkoušela. Jana Macůrková
Tohle máte na ráno, já mám trochu problémy se spaním (nechci ale nic na spaní brát) – večer ponocuji a ráno spím do oběda. Takže recepty budou vždycky večer.
A co je to oranzovy?
Takhle se zbarvil ten sýr.
Je mi blbe, celej den lezim. Hele, to jako fakt? Ja myslela, ze je to paprika (jako v mortadele byva zeleny pepr nebo olivy). Protoze syr, ktery si po ctyrhodinovem varu zachova ostre hrany a zmeni barvu ze zlute na oranzovou by me asi dost vydesil 😉