600 g hladká mouka výběrová
1 kostka droždí
100 g cukr
4 dcl mléko
3 ks žloutek
100 g máslo + 6 lžic oleje
citronová kůra , sůl
olej na omočeni buchet před naskládáním na plech
moučkový cukr na posypání
Z výše uvedených surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 1/2 hodiny vykynout. Během této doby ho 1-2 x tzv. srazíme (propíchám ho vidličkou).
Vykynuté těsto rozdělíme na dílky (uvedené množství stačí právě na jeden velký plech),
plníme tvarohem, mákem nebo jako já švestkovými povidly.
Jednotlivé buchty celé potřeme olejem, naskládáme na plech, který jsme nejprve navlhčili a poté vyložili pečícím papírem.
Pečeme cca 40 minut.
Autorka receptu: Jana Macůrková
NO jasně! A pak že ty povidla nezpracujem! To je nápad! Tady furt všichni, že hned jak začnou prázdniny, odcházejí do světa. Tož připravim šátky, dostanou buchty a alou! Paní kolegyně, jsi geniální (což, vzhledem k datu a tvému povolání, je obdivuhodné 🙂 )
Tak za tenhle kompliment mi nechoď na oči, potforo…????
Já se neBOYM!
Jen jsem zvědavá, co nám v pátek nabídneš… 🙂
Tak to se BOY!!!! Já si něco vymyslím a kdyby bylo nejhůř, tak v sobotu vařil syn a mám vyfocené a popsané….
Zítra je to na mně, ve čtvrtek a v pátek je to na Haderach a víkend opět budu perlit já. Jo, jeden recept mám specielně pro tebe – trampský obložený chleba – jeden tenký plátek suchého chleba mezi dvěma silnějšíma… ????
A já se těšila, že bude VÝBORNÉ vepřo, CHVALITEBNÉ knedlo a DOBRÉ zelo… Vše DOSTATEČNĚ osolené a NEDOSTATEČNĚ dietní…
Jo a ten chleba vůůůůbec nejni ftipnej. My jsme tak chudý, že na chleba nemáme a salám a máslo si musíme dávat na noviny.
Teď mám v oblibě tento recept:500gr pol.mouky,1/4l mléka,50gr.másla,2 žloutky,100gr.majolky,3/4 kostky droždí,60gr.cukru krupice,vanilkový cukr,špetka soli,rum a citr,kůra.Mašluji napůl máslem a napůl sádlem.Plním tvarohem,povidly,strouhanými jablky se skořicí,mákem atd.
Hele se z vás normálně picnu!
BUCHTY!!!!!!!!!!! Od maminky. Dělané tak jak to popisuješ. A pečené v kachlácích.
To byla dobrůtka.
Já tedy s klasickými povidly, s tvarohem (na mák mám alergii), s hruškovými povidly.
Úžasné popadnout ty dvě až tři teplé buchty mamince z pekáče, ještě je ani nestihla posypat tím cukrem, uhánět na louku, zbaštit je někde u potoka………… mastné prsty otřít do tepláčků, řádně záplatovaných a dál někde něco podnikat………….. já byla tak šťastné dítě.
Nevím proč, ač jsem hodně na sladké, tyto buchty nevyhledávám a to už od dětství. Dcery mi to vyčítají, že je nedělám. Za kynuté koláče bych dala duši.
Ale honzovky , jak se říká u nás, prostě nemusím a určitě jsou výborné.
Já dělám těsto na buchty i na koláče stejné, jen do buchet dávám trochu víc náplně a trochu citronové kůry.
Je to tedy jiná forma, obsah je skoro stejný a hlavně ty buchty jsou podstatně rychlejší.
z honzovek jsem vždycky okousala jen ten opečený vršek, vadí mi tam moc toho těsta, co nemá kůrku