1,5 kg jablek,
8 dl vody,
250 g cukru (podle sladkosti jablek i méně),
2 ovocné pudingy
Oloupaná, na 1/4 nakrájená jablka zasypeme cukrem, zalijeme vodou, necháme rozvařit a rozmixujeme. V 1 dl vody rozmícháme 2 ovocné puding. prášky, přidáme do jablečné směsi povaříme. Společně ještě rozmixujeme a plníme do malých skleniček. Sterilujeme 20 min při 85 °C. Z jedné porce je asi 10 skleniček od výživy.
Nebo přidám lžičku kyseliny citronové a nesterelizuju, jen zatáhnu a otočím dnem vzhůru.
Do komentářů připsala Úsměvka. Foto lustrační.
K té ilustrační fotografii – do přesnídávek z jablek lze přidat jinými druhy ovoce i jiné příchutě, proto na foto jsou maliny (černé), jahody a borůvky.
Ja to teda delavala bez pudinku, ale verim ti, Usmevko.
On ten pudink to zahustí a zjemní. Je výborná, ale recept musí zase počkat do podzimka , až bude z čeho vařit. 😎
Jako určitě jsem je dělávala, když byla jablka tak ve velkém. Ten pudink dávám, ono je to hutnější a vzhledem k tomu, že moje vnoučátko bylo nenaž…é, tak jsem prostě musela. Strašně moc jí to chutnalo, dcérenka to požadovala ve velkém.
Jen si nejsem jistá, zda jsem napsala takové množství cukru (ale je to možné, že v původním receptu to bylo), u nás byla vždy sladká jablka, tak jsem moc nesladila. Navíc ten vanilkový pudink to osladí.
739 je ratatouille… Vo jabkách nula luna nic…?
Ale přesnídávku podle Úsměvky jsem dělala, a fajn..a taky huršuškou, to je moje oblbená…?
Tady se omlouvám, já stahuji průběžně do Kuchatky 4, ale tad mi to číslo nějakutklo. Mám to opravdu uložené jako Úsměvka 739 a to jak fotku, tak text. Tak teď opravdu nevím. Zkusím pohledat ještě dál. Pokud někdo najde dřív, získává ode mně zlatou rozinku.
Tak i v Kuchatce č. 3 to mám pod tímhle číslem. Otázka je, jestli něco nepřečíslil ten hacker, co ná loni dělal bordel na Bramboračce. Každopádně se ještě jednou omlouvám.
Já přesnídávky nikdy nevařila. Když se zachtělo ovocného šmelcu, rozvářela jsem ovoce podle momentální potřeby. Jen jednou se to zvrtlo, když jsem odšťavňovala rybíz na mlýnku a už bylo všechno tekutý a ucpaný a kde co potento…, tak jsme do mlýnku nasypali syrovou rýži a začalo vylézat růžové cosi. Tož jsme to chytali do mísy, přisladili a pak zavařili. A manžel to sežr úplně všecko, protože přesnídávky miloval a tehdy to bylo první společné a ještě bezdětné zavařování, tudíž se nemusel upejpat.
Ale ovocná pyré mám ráda a protože si je dělám při potřebě, nepoužívám ten puding. Ten jen když třeba páchám pokus o nepečené dorty ap.
Jen mi teď připadá, že mi chybí Maruš a dvanáct měsíčků – bez téhle výbavy je daný recept poněkud mimoň…
Ale Ty jsi to měla doma, já to musela zavářet, aby jim to v Práglu vydrželo, víš? ?
Vidíš, to mě netrklo! 🙂
Moje snacha dělala přesnídávky když byl ten potěr malý.Dělala čistě ovocný.Teđ když z nich rostou kudlanky se jí ta verze s pudinkem bude hodit.Usměvko u mě máš za jedna.?
Syn je baští pořád a ve velkém…
Tenhle recept mi nějak unikl a ani ho nemůžu nikde zpětné najít … přitom jsem už vícekrát hledala presnidavky