(1540) Ragú z jehněčí kýty

1,20 jehněčí kýty,
20 dkg špek
1 cibule velká
1 větší mrkev
1 petržel
½ středního celeru.
100 g máslo
sůl,
pepř,
staročeské koření
citron. kůru z poloviny citronu a
citrónovou šťávu.

Maso dobře očistím od blan a zbytečného loje, naložím do mléka, aby krásně zkřehlo a ztratilo “ odér “ skopový. Nechám v mléce 24 – 48 hod. Maso osuším, naporcuji na kostky, opepřím, osolím  a potřu (posypu) staroč. kořením. Cibuli zpěním na másle a špeku a opeču maso ze všech stran, přidám zeleninu (já měla nastrouhanou), kůru a šťávu z citronu. Maso dusím v  „papiňáku“, zaliju vývarem asi tak do 3/4 masa, asi 1 hod. Pak se kouknu, zda je maso měkké, když ještě není, tak doplním vývar a ještě dusím. Měkké maso vyndám a nechám trochu zatáhnout, lepší se porcuje. Šťávu nechám buď se zeleninou nebo, jak má kdo rád , rozmixuji. Zahustím solamylem nebo malinko máslovou jíškou. Kdo má rád česnek, tak si může dochutit .
Podávám s klasickým knedlíkem, je to dobré i s brambor. noky nebo bosáky.

Recept poslala Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1540) Ragú z jehněčí kýty

  1. Jana Macůrková napsal:

    A nebudu ráno vstávat a nebudu ráno vstávat a nebudu…..

  2. Jiřina napsal:

    Jestli kapnu na jehněčí, tak vyzkouším. Moc se mi líbí. 🙂

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Ja tomu nerozumim 🙁
    1. citron. kůru z poloviny citronu a
    citrónovou kůru? Asi stavu, ne?
    2.Měkké maso vyndám a nechám trochu zatáhnout, lepší se porcuje? Co se porcuje, kdyz uz to mam na kostky? O „zatazeni“ nemluve.
    3. potřu staroč. kořením? Nakrajene?

  4. Vera M. napsal:

    Obrázek je krásný, ale kam se skryla ta mrkev celer petrzel ? Trosku to připomíná svíčkovou , ale obrázek guláš. Tak Helenka dusila se zeieninou , kterou pak odstranila ?

  5. Vera M. napsal:

    Obrázek nádherný , sama chuť , krásné měkké masicko a knedlík určitě domácí , paráda ! Ale ten recept pokulhává , nejsem začínající kuchařka , na očním už jsem byla a tohle je zvojteny recept . Já si to vydelim a domyslim a určitě uvarim , ale ne podle toho , co je psáno nahoře

  6. sharka.68 napsal:

    tak pokud zahustím omáčku zeleninou,proč ta mouka nebo solamyl? Já mám jehněčí a skopový ráda, ragú i guláše z něj dělávám,ale ten recepis je fakt zvojtěnej…

  7. Imelda napsal:

    Věro a Sharko, výraz, že je něco zvojtěnýho neznám, nikdy jsem to neslyšela, u nás se to nepoužívá. Kdybyste napsaly třeba nepodařený, nebo nepřesný recept, tak to beru, ale když ten recept poslala paní Vojtová, napsat, že je recept zvojtěný, mi připadá jako urážka paní Heleny.

  8. vojtovahelena napsal:

    Tak , děvčata pojem “ zvojtěný “ se u nás používá , je to podle toho jak vyprávěl pan Jaroslav Vojta / herec / vtipy, vždy je tzv. “ zvojtil „. Že se to zrovna hodí k mému jménu je jen náhoda.Nejsem tím pojmem nijak uražená , je to legrácka. Jinak jsem ale dóóóst překvapená tím nepochopením receptu, píšu tam o zelenině strouhané , tak se asi neztratila ale rozdusila, zahuštění jen v případě že je omáčka málo hustá tou zeleninou , koření ? , no to tam snad píšu jasně — potřu , posypu — tak si kuchařka vybere, ne???? Ale když se chce “ šťourat , tak jóó´, beru .
    Obrázek je můj — doma vyfotografovaný a knedlík je houskový doma vařený od mého manžela. Jsem teď trochu ve zdravotní indispozici a tak vaříme spolu .
    SNAD mne příště nebudete tak “ kamenovat „. Zdravím a vaření ZDAR / po praxi v kuchyni / 60 roků / si to můžu dovolit popřát.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..