500 g vařené brambory
1 vejce
sůl
polohrubá mouka
olej na smažení
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme sůl, vejce a polohrubou mouku.
Vypracujeme nelepivé těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky (cca 3 cm průměru) nebo krájíme špalíčky (je to rychlejší). Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zčervenání.
Podáváme se zelným salátem, s kečupem, jako přílohu k masu.
Pokud máme brambor hodně, lze si krokety přesmažit jen dorůžova a zamrazit do zásoby.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Ochutnavač pokrmu, jímž jsem byl tentokrát já, hlásí: Bylo to chutné a odsunulo to hromadně nakupované hospodské krokety z Makra kamsi hodně dozadu. Typicky jsem ale míval tu smůlu, že mi byly připravovány zprudka nebo ze starých zásob….
Jo, to víte, musím ho trochu rozmazlovat, aby nám i nadále opečovával naši Bramboračku.
Je vidět, že má v tebe absolutní důvěru. Tak nám ho hýčkej a užívej(te) si léto!
Do kroket mám teď daleko. Dostali jsme obr pytel úplně nových brambor pěstovaných bez chemky (jíme i se slupkama) a tak pořádáme orgie solanaceae: rajčata, papriky, lilky a BRAMBORY ve všech podobách, tepelných úpravách a v množství větším, než malém. Občas se vetřou okurkoidi, košťálovci a v některých případech i části zesnulých živočichů…
Dneska jsem malinké mírně předvařila, nasypala do pekáčku na polštářky tlustého od šunky a než se propekly, krásně se uležela mísa rajčatového salátu…
Zítra je neděle, vynecháme erteple. Bude rýže a pták po indicku. Benjamína ráda míchá masaly, tak ať si užije, když má prázdniny.
Pokud chceš dělat bramborové krokety z nových brambor, stačí přidat lžící solamylu.
Jediné, co nemají nové brambory ještě pořádně vytvořené, a získávají to právě uležením je škrob a ten jim prostě dodáš.
Jinak my už máme naše nové brambůrky, takže k masíčku byly uvařené rovněž ve slupce a byly nakopané asi 1/2 hodinky před vařením.
Jsou taaaaak skvělý, že je skoro škoda je míchat s moukou. Krokety, placky, šišky, knedlíky – těm začíná sezóna koncem října. 🙂