(1558) Domácí tarhoňa

4 menší vejce
(cca) 400 g hrubé mouky
1 dcl vody
sůl

Tarhoňa je maďarská těstovina v podobě drobných kuliček. Seženete ji např. v Lidlu.
Tarhoňu nejlépe připravíte takto: Rozpálíte asi 2 lžíce oleje, vsypete na něj syrovou těstovinu a opékáte do růžova. Pak ji zalijete vodou nebo vývarem asi 2 cm nad povrch, osolíte (pokud dáte vývar, pak solte opatrně) a dusíte doměkka 10-12 minut.
Ale můžete si ji připravit i doma:
Z výše uvedených surovin vypracujeme velmi tuhé těsto, které asi na 1 hodinu zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout.
Na hrubém struhadle (já použila stejné jako na halušky) strouháme na suchou látku (nejlépe nějaký starší ubrus) drobky, které necháme trochu proschnout. Vaříme v mírně osolené vodě asi 8 – 10 minut (podle velikosti drobků).
Scedíme, omastíme lžičkou sádla nebo oleje a nebo přímo podáváme s tokáňěm viz. předchozí recept.

Připravila Jana Macůrková.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (1558) Domácí tarhoňa

  1. Iva Janovská napsal:

    Udělala jsem, nestačila vyfotit. Měli jsme k tomu jatýrka. Ehm, tarhoňa byla jedna z mála věcí. kterou bylo lze v Lidlu v Praze koupit, aniž by jeden musel fotit prázdný regály :-). Štrejchli jsme si. Díky za připomenutí, že je i tarhoňa. Přiznávám, že jsem byla líná dělat ji sama.

  2. sharka.68 napsal:

    tak u nás blbnou teď ti,co nenakupovali,když tu koronavirus nebyl..ted to berou útokem oni, takž emouka všeho druhu,těstoviny-jen ty levné, ty drahé v regálech pořád jsou a pořád jich je plno, mizej konzervy- od paštik, po rybičky a vepřové a šunku, sůl,cukr…
    kupoval ajsme na naši akci zásobu 12 rumů a 5 kil kafe a byla jsme za exota…některé jsme zblbla natolik,ž ešli a přidali rum a kafe….je to hrozný… no,kočky mají zásobu dost velikou,přinejhorším si dám s nimi…..

    • Jana Macůrková napsal:

      My byli v ve čtvrtek v Kutné Hoře v Kauflandu. Jezdím tak každých 14 dní na nákup cca za 1500.-. Hrubá mouka, polohrubá (já je nepotřebovala) ve regálech nic – prodavačka vezla zrovna další paletu. Těstoviny- měli asi akci (8,90), tak lidi blbli. Vzala jsem si dvoje (jiné než mám běžně doma) a 2x drahé široké nudle – Vlastik má rád nudle s mákem. Jinak byl klid. Ale paní na pokladně říkala, že lidi tam hodně blbli ve středu odpoledne. Tak ať si to užijí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..