(1573) Samosa

3 lžíce oleje + na smažení
1 menší cibule
1 stroužek česneku , 1 mrkev
3 střední brambory
1 lžička kari koření
80 ml zeleninového vývaru
50 g mražené kukuřice
50 g mraženého hrášku
250 g hladké mouky
sůl

Na rozpáleném oleji osmahneme nasekanou cibuli na kostičky, přidáme česnek, mrkev a brambory nakrájené na malé kostičky.
Směs ochutíme kari kořením, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor. Ke konci přidáme kukuřici a hrášek a chvíli povaříme.

Smícháme mouku, špetku soli, olej, vodu a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.
Poté těsto rozválíme a rozdělíme na stejné čtverce o velikosti cca 5×5 cm. Na každý čtvereček dáme do rohu 1-2 lžíce náplně a zabalíme ho (hrany pěkně zmáčkneme, případně si pomůžeme vidličkou).
Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran. Přebytečný tuk necháme okapat na ubrousku.

Pozn: v receptu je koření Podravka, které jsem nedávala, neboť ho nemám až tak ráda.
Zeleninu jsem použila mraženou směs s dvěma druhy mrkve (žlutá a červená) – Polar, přidala jsem sterilovanou kukuřici a tudíž jsem to nemusela dlouho vařit.  Nicméně doporučuji pro příště trochu poprášit škrobem, aby se to lépe tvarovalo do těch šátečků (kapsiček). A dělala jsem je trochu větší, čtverečky jsem měla cca 7 x 7, to jen jako doplnění
ke komentáři Boženky.

Z Coolinariky čerpala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1573) Samosa

  1. bozena.fialova napsal:

    Jani, asi ses jenom upsala, ale do čtverečků 5×5 cm nezabalíš nic, natož 1 až 2 lžíce náplně. Sám důkaz je na talíři, musely být o dost větší.

  2. lakysa22 napsal:

    Já bych to nezlabalila ani do těch 7×7, tedy 2 lžíce určitě ne, monžá malé lžičky. A přiznám se, že bez uvedení kolik čeho nedám ani to těsto. Škoda..

  3. Imelda napsal:

    Taky by mě zajímal přesnější rozpis na to těsto. Jinak recept zajímavý, náplň se může obměňovat, podle toho co dům dal.

  4. Jana Macůrková napsal:

    Milé kolegyně – dovolím se vás zeptat, jestli jste už někdy dělaly doma nudlové těsto? Jestli ne, tak je každá rada drahá, pokud ano, tak postupujte stejně – 3 lžíce oleje, voda, trocha soli a přisypávat moouku až je těž dostatečně tuhé, aby se nelepilo. Já to nevážila a kvůli vám vážit nebudu.

  5. lakysa22 napsal:

    Ja se smířím s tím, že jsem natvrdlá – nudle dělám jako Květule.
    Tak se budu muset obejít..

  6. jarybarka napsal:

    Díky za neúplný a zcela podivný recept.
    Lepší by bylo uvést webovky kde lze Samosu najit i s gramáží.Alespoň nebudeme otravovat s blbostma.

    • Jana Macůrková napsal:

      Milá Jarybarko, odkaz máš pod receptem, je to Coolinarika, polud umíš počítat cca do 4, tk cca 4 tý odkaz shora je česká verze. Takže laskav přestaň rýpat.

      • lakysa22 napsal:

        Jani, to není rejpání – napřed píšeš podrobný recpect, aby to pochopily i ty “ bubé“, a pak nás necháš tápat. Když se podívám na začátek Bramborky….to byly receptíky!

        • Jana Macůrková napsal:

          Tak nějaký vyrob a pošli, receptů už máme skoro 1600 a to další vymýšlet a hledat není ni jednoduchýho. Dělám ty recepty, keré mne zaujmou. Ne vždy u nich přesný rozpis je, tak taky experimentuji. A váhu na g nemám a kupovat nehodlám.

          • bozena.fialova napsal:

            Jano, a kam se ztratilo těch cca 400 receptů, které jsi měla údajně v záloze a snad i s fotkami.
            Pokud to je pravda, tak bys ještě hodně dlouho nemusela nic vymýšlet a pracně hledat. A hlavně bys třeba nebyla tak ve stresu a věcné dotazy nebrala jako útok na svoji osobu a nereagovala na ně jako býk na červený hadr.

          • Vera M. napsal:

            Neumím si představit pečení cukroví bez přesně odvazenych ingrediencí . Tam si netroufám dělat podlevocne. Tak mají děti inspiraci, co koupit mamce za dárek .

          • lakysa22 napsal:

            No přesně – já nejen cukrtoví, ale i ostatní pečení – vždycky jsem obdivovala babičku – jen tak rozhodila mňouku, přidala maslo, cukr….a vykouzilila úžasnou dirbotku..
            A já i přesto, že vařím dost dlouho, to prtostě neumím – no a co, když tady dáváš pro začtáčetníky, tak si myslím, že na tom budou stejně jako já?

  7. sharka.68 napsal:

    nějak si neumím představit ASIATY,JAK POUŽÍVAJÍ MRAŽENOU ZELENINU…Jano, já to snad ani nebudu hledat na té Coolinarice..tohle je Babica,jak vyšitej a ještě ty chemický hrůzy v origoreceptu jako Podravka . A ještě je to indická kuchyně…tak ta musí plakat…. To lepší recept na Samosy je na webu Kuchařka pro dceru i s přesným odvážením a postupem….. (nechtěla jsem se Tě nikterak dotknout ani Tě urazit)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..