3 lžíce oleje + na smažení
1 menší cibule
1 stroužek česneku , 1 mrkev
3 střední brambory
1 lžička kari koření
80 ml zeleninového vývaru
50 g mražené kukuřice
50 g mraženého hrášku
250 g hladké mouky
sůl
Na rozpáleném oleji osmahneme nasekanou cibuli na kostičky, přidáme česnek, mrkev a brambory nakrájené na malé kostičky.
Směs ochutíme kari kořením, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor. Ke konci přidáme kukuřici a hrášek a chvíli povaříme.
Smícháme mouku, špetku soli, olej, vodu a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočinout na kuchyňské lince.
Poté těsto rozválíme a rozdělíme na stejné čtverce o velikosti cca 5×5 cm. Na každý čtvereček dáme do rohu 1-2 lžíce náplně a zabalíme ho (hrany pěkně zmáčkneme, případně si pomůžeme vidličkou).
Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran. Přebytečný tuk necháme okapat na ubrousku.
Pozn: v receptu je koření Podravka, které jsem nedávala, neboť ho nemám až tak ráda.
Zeleninu jsem použila mraženou směs s dvěma druhy mrkve (žlutá a červená) – Polar, přidala jsem sterilovanou kukuřici a tudíž jsem to nemusela dlouho vařit. Nicméně doporučuji pro příště trochu poprášit škrobem, aby se to lépe tvarovalo do těch šátečků (kapsiček). A dělala jsem je trochu větší, čtverečky jsem měla cca 7 x 7, to jen jako doplnění
ke komentáři Boženky.
Z Coolinariky čerpala Jana Macůrková
Jani, asi ses jenom upsala, ale do čtverečků 5×5 cm nezabalíš nic, natož 1 až 2 lžíce náplně. Sám důkaz je na talíři, musely být o dost větší.
Ten rozměr je v původním receptu. Já jsem dělala trochu větší, asi 7 x 7. Jinak je ti jídlo podle Coolonariky typické pro asijskou kuchyni, ale podle mne je málo ostré na to aby to byla typická Asie.
Já bych to nezlabalila ani do těch 7×7, tedy 2 lžíce určitě ne, monžá malé lžičky. A přiznám se, že bez uvedení kolik čeho nedám ani to těsto. Škoda..
Taky by mě zajímal přesnější rozpis na to těsto. Jinak recept zajímavý, náplň se může obměňovat, podle toho co dům dal.
Milé kolegyně – dovolím se vás zeptat, jestli jste už někdy dělaly doma nudlové těsto? Jestli ne, tak je každá rada drahá, pokud ano, tak postupujte stejně – 3 lžíce oleje, voda, trocha soli a přisypávat moouku až je těž dostatečně tuhé, aby se nelepilo. Já to nevážila a kvůli vám vážit nebudu.
No tak to chtělo aspoň napsat, že těsto je jako na nudle. Jasnovidec nejsem. A když už jsme u nudlí – tuk a sůl do něj nepatří, leda tak na okamžitou spotřebu. Tak mě aspoň naučila moje maminka, babička i tchýně. Ale i tak nedávám.
A naopak do domácích nudlí dávám vajíčka. Takže pořád mi to neštymuje.
Domácí těstoviny? Odjakživa cca 80-100 g polohrubé/hrubé/semolinové mouky na 1 vejce. Nic jiného – máme to asi stejně, viď Reni? ?
Přesně tak. Já dělám z hrubé, jsem tak naučená.
No kdyby tam bylo množství vody a oleje s tím, že přisypávat mouku do potřebné tuhosti, to bych zvládla. Ale v receptu je 250 g hladké mouky a množství vody neuvedeno. Jsem tedy asi neschopná, když neumím do mouky přilívat vodu, aby to bylo akorát.
Jinak jsem doma nudle (pod dohledem přísného tatínka) dělala od 12ti let. Hrubou mouku, do důlku vejce , rozmíchat a vmíchávat mouku, aby bylo akorát k rozválení.
Ja se smířím s tím, že jsem natvrdlá – nudle dělám jako Květule.
Tak se budu muset obejít..
Díky za neúplný a zcela podivný recept.
Lepší by bylo uvést webovky kde lze Samosu najit i s gramáží.Alespoň nebudeme otravovat s blbostma.
Milá Jarybarko, odkaz máš pod receptem, je to Coolinarika, polud umíš počítat cca do 4, tk cca 4 tý odkaz shora je česká verze. Takže laskav přestaň rýpat.
Jani, to není rejpání – napřed píšeš podrobný recpect, aby to pochopily i ty “ bubé“, a pak nás necháš tápat. Když se podívám na začátek Bramborky….to byly receptíky!
Tak nějaký vyrob a pošli, receptů už máme skoro 1600 a to další vymýšlet a hledat není ni jednoduchýho. Dělám ty recepty, keré mne zaujmou. Ne vždy u nich přesný rozpis je, tak taky experimentuji. A váhu na g nemám a kupovat nehodlám.
Jano, a kam se ztratilo těch cca 400 receptů, které jsi měla údajně v záloze a snad i s fotkami.
Pokud to je pravda, tak bys ještě hodně dlouho nemusela nic vymýšlet a pracně hledat. A hlavně bys třeba nebyla tak ve stresu a věcné dotazy nebrala jako útok na svoji osobu a nereagovala na ně jako býk na červený hadr.
Neumím si představit pečení cukroví bez přesně odvazenych ingrediencí . Tam si netroufám dělat podlevocne. Tak mají děti inspiraci, co koupit mamce za dárek .
No přesně – já nejen cukrtoví, ale i ostatní pečení – vždycky jsem obdivovala babičku – jen tak rozhodila mňouku, přidala maslo, cukr….a vykouzilila úžasnou dirbotku..
A já i přesto, že vařím dost dlouho, to prtostě neumím – no a co, když tady dáváš pro začtáčetníky, tak si myslím, že na tom budou stejně jako já?
nějak si neumím představit ASIATY,JAK POUŽÍVAJÍ MRAŽENOU ZELENINU…Jano, já to snad ani nebudu hledat na té Coolinarice..tohle je Babica,jak vyšitej a ještě ty chemický hrůzy v origoreceptu jako Podravka . A ještě je to indická kuchyně…tak ta musí plakat…. To lepší recept na Samosy je na webu Kuchařka pro dceru i s přesným odvážením a postupem….. (nechtěla jsem se Tě nikterak dotknout ani Tě urazit)