2 kuřecí skelety
50 g sušené zeleninové směsi
hrst krupek
hrst vloček
malá hrst polévkových nudlí
(nebo jiných malých těstovin)
vajíčko
sůl
pažitka
Kuřecí skelety dáme uvařit v mírně osolené vodě.
Scedíme a v hrnci necháme pouze vývar. Do něj zavaříme sušenou zeleninu (drobné kousky), postupně zaváříme krupky, vločky a nudle.
Nakonec zavaříme vajíčko a jen lehce vidličkou rozmícháme, tak že nám zbydou kousky.
Na talíři dozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Pozn: takhle dělal hrstkovou polévku můj strejda Išek, našla jsem ale i recepty na hrstkovou polévku s luštěninami, zeleninou ap.
Vařila: Jana Macůrková
Klasicka hrstkova je z fazoli, hrachu, krup a cocky … a je to beh na dlouhou trat, protoze se to vsechno musi sahodlouze macet, strejda si to hodne usnadnoval a „hrstkova“ tomu rikal podle mnozstvi pouzitych surovin. Ale nic proti, polevka je grunt a urcite je dobra.
Vždyť jsem to psala, že jsou i recepty na luštěninovou. A ta musí být lehce „povznášející“. Alespoň co se týká složení. Ve škole nám dělali ale také tuhle jednoduchou. Ony by to jinak asi děti moc nebaštily.
Vždy, když vařím luštěniny, uvařím víc, než potřebuji a trochu dám do krabiček zamrazit. Pak nemusím vařit tolik druhů luštěnin najednou. Ten můj má tyto polévky rád. I tato jednodušší bude dobrá.
u nás se “ polívkuje “ ve velkém , dnes kulajda / 5 lt / ,zítra z vaječné jíšky / slepice nesou / atd. Ty luštěniny řeším stejně, navařím do zásoby a pak popadnu podle chuti a přání strávníků . Děvčata držte se a ať ty “ vejry “ udoláme, vyložte si to po svém.
Helo, směs na hrstkovou s předvařenejma luštěninama, prodává Globus, ale určo i někdo další… já ji vařím, když se mi nahromaděj pytlíky se zbytkama luštěnin…
Do Globusu 55 km , do špajzu 5 kroků. Tu směs mají občas i v Bille , ale já to fakt využívám když zbyde od nějaké ho jiného vaření.
A tak to máme stejně , nahromaděné zásobičky a frk s nima do hrnce. Tak ať se daří .