300 g vařené brambory
300 – 400 g hladká mouka
2-3 žloutky
1,5 dl mléka
kostka droždí
½ lžičky cukru
1 lžíčka oregana
sůl, kmín
náplň:
uzené maso
vepřový bůček
sůl
½ lžičky majoránky nebo organa
4 bílky
½ hrnku strouhanky
Vše promíchat do konzistence si jako na karbanátky.
kysané nebo sterilované zelí
olej
kmín
Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, oregano a bílky. Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vyběhnout. Nalijeme do brambor, promícháme a postupně přidáváme hladkou mouku tak, aby vzniklo vláčné, ale nelepivé těsto.
Necháme vykynout.
Na pomoučněném vále rozválíme těsto na sílu asi 2 cm, rozkrájíme na obdélníky a na každý obdélník dáme cca 15 dg masové směsi, kterou zakryjeme vrstvou kysaného nebo sterilovaného zelí.
Zabalíme do tvaru dalamánku, položíme na pečící papír, potřeme olejem, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě pečeme cca 40 minut.
Podáváme horké.
Pochutku pro mlsouny pekla: Jana Macůrková
Je to recept 1447 v pozměněné podobě ?
Jo máš pravdu!!!