tuk, sůl
1 dl bílé víno
400 g hovězí maso
2 ks cibule
rajský protlak
paprika mletá sladká
paprika mletá pálivá
2 ks rajčata
2 ks paprika zeleninová
Hovězí maso nakrájíme přes vlákna na širší nudle. Na sádle nebo na tuku osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme dle chuti mletou papriku, nakrájené maso a krátce vše osmahneme. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podlijeme trochou vína a dusíme téměř doměkka. Podle potřeby víno lehce doléváme. Potom přidáme nakrájené papriky a rajčata a opět dusíme. Pokrm se nezahušťuje, protože zelenina se lehce rozvaří. Vhodnou přílohou je rýže, těstoviny nebo typické maďarské halušky nebo nočky.
Pozn: podle chuti se dělá tokáň z hovězího, vepřového nebo kuřecího masa.
Omáčka je pod těstovinami, Vlastik vyfotil dřív, než jsem to zamíchala.
Z maďarské kuchyně čerpala: Jana Macůrková
Bez vína také lze, místo něj jsme přidali koření, asi to nebyl zrovna echt tokáň, ale štrejchli jsme si, i těstoviny jsem doma našla stejné ;-).
Mám dotaz, jaký je rozdíl mezi tokaňem a perkeltem?
To mě nenapadlo, tohle nějak zkoumat, ale když se nad tím zamyslím, tak mi perkelt připadá jemnější, u tokáně jsou větší kusy masa a i chuť je trochu jiná, řekla bych víc masovější.
Květuš, perkelt se vaří, tokáň se dusí.
A tokáň je na nudeličky..