600 g hladká mouka
100 g cukr
1 žloutek
500 ml mléko
špetka soli
2 lžíce rumu
1 kostka droždí
olej (tuk) na smažení
tužší marmeláda na plnění
Ze základních surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme asi na sílu 1 cm. Na vzdálenost podle hrnečku, kterým budeme vykrajovat, položíme vždy po lžičce marmelády (je lepší tužší, nerozblemcává se po těstě a při smažení změkne). Přiklopíme druhým pruhem těsta a hrnečkem vykrajujeme jednotlivé koblížky. Necháme jště asi 10 minut kynout a poté smažíme ve vyšší vrstvě tuku (oleje) do růžova.
Pozn: pamatuji si moji tchýni, jak smažila koblížky ve ztuženém tuku v hrnečku (plecháčku) po jednom. Ale ono to jde velice rychle.
Koblížky smažila Jana Macůrková
Koblížky můžu kdykoliv, ať jsou plněné, nebo jen tak. Ano, pamatuji si, že se smažilo ve ztuženém tuku, ale já používám jen olej. Na sádle nesmažím nic, ani řízky, nějak je to pro mne těžké. U nás v Albertu měli rýžový olej, ani jsem nevěděla, že existuje. Už jsem na něm smažila a nepřepaluje se, ale objednám si na „Grizly“ přepuštěné máslo, to jsem ještě nevyzkoušela.
A vidíš, Vlastik zase nemůže třeba knedlík s vajíčkem jinak než na sádle. Na másle nebo na oĺeji je mu blbě.
Ja koblihy balim….
Já taky, při kynutí taky obracím, a do oleje dávám puvůvodní vrchní stranou.. někdy neplním, dělám ďulíček, a po usamžení do něj džem, okolo šlehaný tvaroh. Jak nesním ten první, tak nevím, jaké byly?
Já balím vdolky, ale většinou až po prvním vykrajování. Nebo ty „odřezky“ usmažím a obalím ve skořicovém cukru. To zbožňuje Vlastik.
Ty davas povidla DO vdolku???
Ne, jen je nevkrajuji, ale z lžící vykrojenéo kusu těsta sbalím kuličku (asi 6 – 8 cm v prům.) a tu zploštím na tvar vdolku. Povidla a tvaroh navrch. Jinak by to nebyly ty pravé bavorské…
Jo, jasne. Ale ja tim myslela, ze u koblih balim napln do placky, jako u knedliku.
Jani, překulej se samy nebo obracíš? Ten trik by mě zajímal, někde jsem četla, jak na ně, aby se otočily samy, ale zapomněla jsem,…
Někeré se překulejí samy, ale jinak obracím. Ono se stejně od nich nemůžeš vzdálit, jsou usmažený za chviličku a sežpapaný skoro ještě dřív….
já je otáčím špejlí 😀 jde to rychle….
Já mám takový dvojzubec a tím to jde taky skvěle. Většinou otočím jednu, dvě a ostatní je napodobí a otočí se samy. Smažím po 7 na velké pánvi.
Skutečně 600 g mouky a 500 ml mléka? Není těsto poněkud tekuté? A jak se balí vdolky??
Z lžící vykrojeného kusu těsta sbalím kuličku (asi 6 – 8 cm v prům.) a tu zploštím na tvar vdolku. Těch 500 ml mléka je jak kdy, záleží i na mouce. Někdy musím trochu mouky přidat, někdy je to akorát. Teď v poslední době se mi osvědčila hladká mouka z Věrovan nebo Babiččina volba na jemné těsto. Já suroviny dávno nevážím.
Tak to msusíš být hvězda největší velikosti? já se bez váhy neobejdu. Mouka z Věrovan je super, ale Babčičina se mi neosvědčila.
Já ani netuším, kde mám váhu. Někde se tu povaluje jedna s hodnotou spíš historickou, než skutečnou ( je ještě po mojí babičce a té by ltos bylo 131 roků) a jnou jsem ani nikdy neměla. Takže opravdu nevážím.
Vykrájím kolečka, na jedno dám marmeládu, druhým kolečkem přiklopím, spojím a ještě jednou vykrojím. Potom nevytéká marmeláda do oleje.
Ale babiččina mouka je nejhorší, jakou znám. Na ní je hezká jen reklama v telce.
Já nemluvím o všech Babiččiných moukách, ale jen o té jedné konkrétní, a ta se mi osvědčila. Osatní také nvyhledávám.
Zrovna nedávno byl test mouk (na D-testu) a Babiččina byla téměř nejhorší. Já jsem ji kdysi koupila ze zvědavosti a byla jsem ráda, že jsem se jí zbavila.
Tak zrovna D-testu vůbec nevěřím. Ale to je na dlouhé psaní.