1 velký květák
asi 200 g uzeného masa nebo šunky
1 kapie (není nutná)
zelená část jarní cibulky
nasekaná petrželka
Bešamel:
plátek másla asi 1,5 cm
2 lžíce hladké mouky
asi 400 ml mléka
Těstíčko navrch:
150-200 g nastrouhané nivy nebo jiného sýra
2 vajíčka
mléko
muškátový oříšek
sůl a pepř
Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za pilného míchání přiléváme mléko, nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a pepř.
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka. Do zapékací misky dáme slabou vrstvu bešamelu, přidáme nadrobno nakrájené uzené maso nebo šunku, nakrájenou kapii, nasekanou zelenou část jarní cibulky a petrželku. Vše osolíme a opepříme. Na to narovnáme zpola uvařený květák. Je dobré, pokud máme větší růžice.
Já dávala 7 velkých krásně po obvodu, střed zůstal skoro prázdný.
V misce smícháme vajíčka, 2 dcl mléka, strouhaný nebo rozdrobený sýr, tak aby vzniklo husté těstíčko. Tuto směs naneseme na květák, který jsme předtím chvíli zapékali. Tak se těstíčko rychle srazí (ztuhne) a na květáku zůstane, nesteče.
Podáváme s novým bramborem.
Další zapékací recept připravila Jana Macůrková
Bože.
„Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za pilného míchání přiléváme mléko, nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a pepř.“
A ten sýr do bešamelu vezmu z těstíčka?
Vypadá to moc dobře, mám doma jeden opravdu velkej květák, jedinej problém u mě je, nesníst ho půlku ještě před zapékáním, a to dneska stojí, co poplužní dvůr.
Asi máš tu prtreželku dobře schovanou, nevidím – a to se víc neupeče?
Vypadá to jako bílková buchta s citronovou polevou…
Dopéct až do hodně červena lze, ale ten sýr potom dost tvrdne, alespoň ten, co jsem dala já. Petrželka byla málo, kouká ji tak kousek uprostřed. Ale bylo to výborné a pro Jarybarku – SLANÉ a NEKYSELÉ!!!!
Se mi ulevilo