(1622) Květák zapečený v těstíčku a bešamelu

1 velký květák
asi 200 g uzeného masa nebo šunky
1 kapie (není nutná)
zelená část jarní cibulky
nasekaná petrželka

Bešamel:
plátek másla asi 1,5 cm
2 lžíce hladké mouky
asi 400 ml mléka

Těstíčko navrch:
150-200 g nastrouhané nivy nebo jiného sýra
2 vajíčka
mléko

muškátový oříšek
sůl a pepř

Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za pilného míchání přiléváme mléko, nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a pepř.

Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka. Do zapékací misky dáme slabou vrstvu bešamelu, přidáme nadrobno nakrájené uzené maso nebo šunku, nakrájenou kapii, nasekanou zelenou část jarní cibulky a petrželku. Vše osolíme a opepříme. Na to narovnáme zpola uvařený květák. Je dobré, pokud máme větší růžice.
Já dávala 7 velkých krásně po obvodu, střed zůstal skoro prázdný.

V misce smícháme  vajíčka, 2 dcl mléka, strouhaný nebo rozdrobený sýr, tak aby vzniklo husté těstíčko. Tuto směs naneseme na květák, který jsme předtím chvíli zapékali. Tak se těstíčko rychle srazí (ztuhne) a na květáku zůstane, nesteče.
Podáváme s novým bramborem.

Další zapékací recept připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (1622) Květák zapečený v těstíčku a bešamelu

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Bože.
    „Na pánvi uděláme z másla a mouky světlou jíšku, do které za pilného míchání přiléváme mléko, nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, muškátový oříšek a pepř.“
    A ten sýr do bešamelu vezmu z těstíčka?

  2. Iva Janovská napsal:

    Vypadá to moc dobře, mám doma jeden opravdu velkej květák, jedinej problém u mě je, nesníst ho půlku ještě před zapékáním, a to dneska stojí, co poplužní dvůr.

  3. lakysa22 napsal:

    Asi máš tu prtreželku dobře schovanou, nevidím – a to se víc neupeče?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..