(1637) Paella

400 g rýže (kulatozrnná)
200 g mořské plody – směs
200 g krevetky
vývar (kuřecí)
bazalka
špetka šafránu (není nutný)
2 ks zeleninová paprika
4 rajčata, 2 ks červená cibule
300 g směs zeleniny
2 lžíce rajský protlak
2 – 3 lžíce olej (olivový nebo slunečnicový)
Paella je další z receptů, kde kolik vesnic, tolik variant. Našla jsem recept na kuřecí, králičí, Valencijskou, madridskou ap. Nejvíc se mi zamlouvala paella s mořskými plody.
Zeleninu (mrkev, květák, celer, petržel) nakrájíme na nudličky nebo na drobno, červenou cibuli na půlkolečka, která se rozpadnou na nudličky. Zeleninu a cibuli na oleji osmahneme, podlijeme vývarem, přisypeme studenou vodou propláchnutou rýži, osolíme, přidáme, pokud máme, špetku šafránu a pomalu dusíme, až je rýže skoro měkká.
Promícháme s trochou rajského protlaku.
Přidáme mořské plody a krevetky, na proužky nakrájenou zeleninovou papriku (já měla kapie), na kolečka nakrájená rajčata. Vše posypeme sušenou bazalkou (zkusila jsem i provensálské bylinky, a je to možná i lepší). Ještě asi 10 – 15 minut dodusíme a z pávne hned můžeme servírovat.

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1637) Paella

  1. Jana Macůrková napsal:

    Všechny tyhle recepty mají hodně společného – ať je to Rýže Jambalaia, krevetky na balkánský způsob, Paella. Občas trochu jiné koření podle místa, ale jinak potfory, rajčata, cibule…

    • vojtovahelena napsal:

      Tak paellu vařím ráda , sice jsem musela , jak píšeš, experimentovat a to tím směrem , že nedávám mořské plody. Ty u nás “ nefrčí “ , tím bude určitě odezva že to není paella. Neva , já tomu tak říkám neboť všechny ostatní ingredience jsou jako na paellu, místo “ potvůrek “ dám kuřecí masíko. Koření na paellu si kupuji u kořenářky na trhu.
      Tak dobrou chuť.

      • Jana Macůrková napsal:

        Já jsem psala, že jsem našla kuřecí, králičí… takže i toto jsou varianty paelly. A hlavně, že co vesnice, to jiná paella.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Helenko, s kuřecím určitě problém nemám, ne každý má rád mořské potfory. Já mám problém s protlakem a zeleninovou směsí, to tam podle mého nepatří. Ale 100 lidí 100 chutí?

        • Jana Macůrková napsal:

          Co jsem našla, to jsem našla. Ani BOY (má příbuzné ve Španělsku) mi nebyla schopná nějaký úplně přesný recept napsat, tak jsem hledala. A té zeleniny je ve všech receptech více než dost. Základ dělá vždy mrkev, potom podle receptu.

          • kvetula.v napsal:

            Moje snacha je Valenciánka. V té oblasti je paella národní jídlo a odtud se rozšířila do celého Španělska a dál. Jedla jsem jich hodně – všedních, jednoduchých i slavnostních, různě vytuněných, s různými druhy masa. Základ byla vždy rýže a nikdy v žádné nebyla kořenová zelenina, ani rajský protlak. Pokud rajčata, tak drobně pokrájená a v malém množství.
            Zdejší obrázek mi připomíná zapečená rajčata – možná se pod jejich vrstvou paella skrývá ??

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro kvetulu – najdi si přímo paellu z Valencie, a ta je úplně jiná, než když si najdeš třeba kuřecí nebo králičí. Já, protože jsemtu měla dost mořských potfor, tak jsem hledala Paella s mořskými plody.
            Jesti máš recept na tu z Valkencie, udělěj a pošli, nic to nebrání, budu jen ráda. Já chce vyzkouet ještě tu kuřecí. A rajčata jsem dala opravdu až nahoru, pod nimi jsou potfory (převážně krevetky) a pod tím rýže se zeleninou.

          • BOYE napsal:

            No to jsem netušila, kde mám příbuzný. Možná, že tam jel někdo na dovolenou… Že přišel můj prapředek nechat si rozbít zobák na Bílou horu a pak si v roce 1625 nadrancoval babičku v šumavských hvozdech? No, nevim, jestli už v tý době byla ve Španělsku rejže, ale rozhodně vim, že neměl recept na paellu.
            Dále bych ráda podotkla, že po mně nikdo recept na paellu nechtěl, alébrž slovník a po jeho vypracování nějaký španělský recept…
            Tímto prohlašuju, že k paelle už nic dalšího neprohlásim.

          • BOYE napsal:

            Jo a ještě jedna drobnost: Nemám ráda, když jsou na webu zveřejňovány jakékoli informace o mé rodině a další údaje ze soukromí. Ať jsou pravdivé (když jsi tu, Jano do celého světa chrstla moje bydliště), nebo zcela mimo mísu (třeba španělští příbuzní).

      • sharka.68 napsal:

        mořské plody nejsou nutností…ve vnitrozemí je tam nedávají,v horských oblastech taky ne…..

  2. Devětapadesátka napsal:

    Jano, neumíš číst? Květa nemusí nic hledat, ona zná originál. A nevím, kde jsi hledala, ale žádná paella neobsahuje kořenovou zeleninu. To, co jsi stvořila, je rýže s čímkoliv, ale není to paella. Asi příště líp hledej.

  3. lakysa22 napsal:

    Tak mi to nedalo – jak píše Jana, našila jsem si tu paellu z Valencie.. viděla jsem ji připravovat 3 kuchaře – drůbeží, mořské potfůrky – NIKDE ani zmínka o kořenové zezlenině, rajčata nadrobno a minimum, fazole, cibule, česnek, šafrán…

  4. Jana Macůrková napsal:

    Pro BOY – když ti volala ohledně paelly, tak jsem ti rozuměla, že tam máš nějaký příbuzný, tak to beru zpět.

  5. Iva Janovská napsal:

    Paellu miluju a ráda zkusím i tuhle verzi, ať už je odkudkoli.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..