3 sáčky dobrého čaje (ovocný, černý…)
3 kolečka citronu nebo limetky
1 lžička citronové šťávy
krupicového cukru tolik, aby nám to chuťově vyhovovalo
studená nebo vlažná voda
Smícháme a dáme do ledničky na noc vylouhovat.
Mám ráda ledový čaj, ale ne ten přeslazený. Tak jsem hledala a vyzkoušela. A myslím, že v horkém létě přijde určitě vhod. Jana
Na ledový čaj ze studené vody ovocný čaj moc vhodný není, to spíš zelený. A ve studené vodě se špatně rozpouští cukr, to je lepší nějaký sirup.
Já uvařím čaj z horké vody, nechám vylouhovat a potom do toho hodím kostky ledu. Cukr nedávám nikdy, přihodím mátu nebo meduňku a citron.
Když je tu prcek, tak tam hodím i ovoce, co zrovna je.
Ale tady dnes 11 st., takže bude horký čaj.
Já tomu nerozumím, nikdy jsem nelouhovala čaj ve studené vodě.
Tak to zkus. Je opravdu lahodný a navíc si dáš cukr podle své chuti, ne jako u těch kupovaných, kde je ho asi 10x víc, než je nutné. Já tenhle čaj vyzkoušela loni v létě a nedám na něj dopustit.
Černý a zelený se takto vylouhovat dá, jen si pořád říkám, že ten cukr zůstane u dna, ve studené vodě se špatně rozpouští.
Pravda, nedávám ani šťávu, dávám jen plátky citronu či limetky.
Ale jak se píše – tisíc lidí, tisíc chutí.
Já třeba nemůžu bergamotový čaj. Prostě ta intenzivní chuť i vůně mi naprosto nejde polknout. Tenhle jsem dělala z černého naprosto obyčejného čaje a z ovocného, který si ale dělám sama (černý+ sušené lesní jahody).
Tak ale loni v létě, tady je dnes zima, že bych jí mohla rozdávat.
tak to někdy ochutnej v ledové vodě rozmíchanou matchu…..já ji nesladím, ostatní ano….
No, tak dneska spis grog…
Tak to máš pravdu, tady je asi 12 st. a tak ani nelezu moc ven.
Tady taky zima , ráno 11 st. , teď asi tak 17 st. Právě si půjdu uvařit Rooibos s medem.
Tak já ledové čaje hotové v PET nekupuji nikdy. V parném létě navařím čajík do velkého džbánu, přidám podle nálady a chuti bylinky a dám do lednice. Vařím čaj klasicky , zkusím to louhování za studena . Třeba už to budeme brzy potřebovat , léto se blíží.
holky, stačí si udělat takovou čajovou zavářku (slazenou) – hodně silnej čaj a ten ředit chlazenou vodou…
Vím,že jsem četla,že v těch kupovaných ledových čajích skoro žádný čaj není.Já mám ráda čaj v jakékoliv podobě,nejraději černý se sirupem a citronem,někdy s kapkou slivovice,nebo rumu a vychladlý studený si dělám do konvice,do které potom vložím namraženou vložku-to je součástí konvice.Někdy přidávám bylinky-mátu,meduńku,nebo citronovou bazalku i tymián….
Kdo má rád kvalitní čaj a záleží mu na tom, co pije, ví, že každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu vody, aby se správně rozvinuly čajové lístky a nápoj nám poskytl to, co poskytnout má. Ale samozřejmě, každému chutná něco jiného.
Nechci dělat moc chytrou, ale někde jsem četla, že se moc dlouho čaj louhovat nemá, pak se uvolňujou i nežádoucí (taniny?) Vždyť i bydlinkovejj se louhuje tak 15 minut…? Ale teřba je to jinak, ráda se poučučím..
Taniny se vylouhují tím více, čím je voda teplejší, takže v té studené jich asi moc nebude.