1 lžíce másla
2 polévkové lžíce hladké mouky na jíšku
2 velké hrsti očištěných nakrájených pravých hříbků
1 velká brambora
sůl
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme 1 litrem teplé vody a jíšku rozmícháme dohladka.
Pak vsypeme nakrájené hříbky, přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, a dosolíme podle chuti.
Polévku vaříme dobrou půlhodinku za občasného promíchání ode dna, aby se nám nepřipálila.
Už nepřidávám žádná jiná dochucovadla ani koření, chuť a vůně praváků by se ztratila a to by byla velká škoda.
Už se na ně těším. Jana Macůrková
Já dostala vždycky jen směs hub, tak přidávám kořenovou zezleninu, majoránku, sertoužek česneku. Nahoru Petrů želku a lžíci másla.
Holt jenom pražáky mi nikdo nepřinesl…
Lakys, jak já Ti rozumím ….. Pražáky taky nejím, musí se hodně bránit, zatím je nikdo nedonesl ???
Teď, když nám tady lesy mizí jak na jaře sníh, tak mám pouze jedinou možnost, když nějaké praváčky najdu, tak si je dávám samostatně do mrazáku a mám tak na 5x na polívku nebo pod maso. Něco nasuším, ale to většinou dám Elišce. Takže mi většinou zbývá taky směs.
no já bych se ti ani do hrnce nevešla 🙂
Jano, Ty už máš léto? Já jen že dáváš letní recepty.
Dávám to, co mi přijde pod ruku, ale léto bude, neboj. U nás většinou hříbky (dubáci) začínají okolo 15 června, potom je chvilku pauza a smrkoví tak začátkem července. I když loni byl nejbohatší srpen a potom až do zámrazu.
Udělala jsem ze sušených hub, požila jsem i vodu, v které se namáčely. Taky dobrý!
U nás taky jedině ze sušené směsi hub, loni u nás nerostly houby žádné (sucho) a praváky jsme neviděli už dlouho.