(169) Koření – odkud pochází a co se vlastně používá

Badyán

– neboli čínský anýz, pochází  z jihovýchodní Asie, sbírá se souplodí s lesklými semeny. Hlavními pěstiteli je Čína, Indonésie, Vietnam ale i Japonsko a oblast Tichomořských ostrovů.  Obsahuje silici anetol.
Skořice

– pochází rovněž z jihovýchodní Asie, nejlepší skořice se pěstuje na Ceylonu.

Sbírá se kůra z mladých větviček.
Podporuje chuť k jídlu.
Skořice je příbuzná vavřínu, neboli bobkovému listu.
Nové koření

– správný název pimentovník pravý, pochází z Jamajky, do Evropy ho přivezl Kryštof Kolumbus. Používají se sušené plody s drobnými semeny.
V Československu bylo předmětem tzv. daně z přepychu.
Pepř
– pochází z Indie, správný název je pepř klasnatý.

Pepř černý – sklízí se nedozrálé bobule, které se fermentují podobně jako čaj.
Pepř zelený – jsou rychle sušené nezralé bobule.
Pepř bílý jsou bobule po odstranění červené svrchní slupky.
Pepř červený jsou sušené zralé plody s červenou slupkou.

Hřebíček
– pochází z Moluckých ostrovů, používají se poupata,která se suší a fermentují.

Hodí se do slané i sladké kuchyně, je součástí kari i dalších indických směsí. Má významné dezinfekční a anestetické účinky, proto se používá zejměna v zubním lékařství.

Autorka příspěvku:  Jana Macůrková,  zdroj: Wikipedie a Koření – Obrázky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..