Čaj
– pochází z jihovýchodní Asie, Číny, Indie, Barmy, Vietnamu, ale pěstuje se i z zakavkazských republikách (Gruzie ap).
Zelený čaj jsou mladé lístky pouze sušené. Černý čaj jsou lístky fermentované. Káva – pochází z Afriky, Madagaskaru, a Maskarénských ostrovů.
V současné době se pěstuje v Jižní a Střední Americe (Brazílie, Kolumbie, Nikaragua),
Střední a západní Asii – Arábie, a Jižní Afrika. Odtud pochází i nejzvláštnější druh kávy tzv. káva cibetková – sbírají se semena kávovníku, která prošla zažívacím traktem malé lavicovité šelmičky cibetky africké.
tuto kávu ale u nás nekoupíte, museli byste do Japonska, kde je velice vyhledávaná.Kakaovník – pochází z Jižní Ameriky, kde se pěstoval již v 5.st.n.l.
V současné době se pěstuje hlavně v Africe v oblasti Guinejského zálivu a Brazílii. Daří se mu ale ve všech tropických oblastech. Plody jsou velké nepukavé tobolky, ve kterých je obrovské množství velkých semen tmavě hnědé až černé barvy.
Semena se fermentují a lisují, oddělí se kakaový tuk – kakaové máslo a zbaetk se usuší a mele na kakaový prášek.
Autorka příspěvku: Jana Macůrková, zdroje Wikipedie a Obrázky -Pochutiny
V souvislosti s výše uvedeným: Pijete i nějaké jiné pochutinky? Třeba salep, ovomaltinu, různé cikorky, melty, maté, byliny jinak než jako léčivky… A co návštěvy? Přijde mi škoda na každého příchozího jen vybafnout „dášsikafe“, v lepším případě „dášsikafenebočaj“.
Když jsem onehdy zkusila dotaz: „Meltu, nebo kakao?“ začala se návštěva ohlížet po dětech. Se mi zdá,že zbytečně chudě pijeme, když tak rozmanitě vaříme…
Já běžně dělám bílé kafe z Melty, manžel ji pije hořkou bez mléka. Kakao minimálně, spíš mléko, hlavně dobře studené, máme tu statek, kam si jezdíme.
Bylinky vařím, když je Ouvej, suším asi 20 druhů, jinak dělám sirup za studena (dávala jsem sem recept), mátovou limonádu (mátové listy, citron, cukr, voda), na podzim mošt.
Ahoj. Meltovou kávu taky děláme, manžel občas s mlékem, oba občas se slivovicí (to chutná i mně?). A každý rok sbíraný bylinkový čaj (podběl, hluchavka, akát, bezový květ, mařinka, jitrocel, lípa, jahodník, dobromysl, plicník). A pro nás tradičně štědrovečerní šípkový čaj (podávaný pak celé Vánoce a zbytek zimy)
Jo a jablečný mošt, když jsou jablka, bezinkovou šťávu, když kvete bez, malinovou nebo rybízovou šťávu, když na to máme nervy ji udělat a kde skladovat. Víno a pálenky už nechávám plně na manželovi, do této výroby se snažím nemotat.