1 – 2 kg vepřového sádla
kmín
sůl
trochu mléka
cibule
Sádlo nakrájíme na malé kostky, přidáme trochu soli, podlijeme vodou nebo trochou mléka a na plotně pečeme, až sádlo pustí všechen tuk a škvarky mají barvu světle béžovou. Přes síto vymačkáme přebytečný tuk, ten dáme do tzv. sádláku vychladnout.
Škvarky umeleme s kmínem, solí a cibulí a dobře promícháme.
Podáváme s měkkým chlebem a zeleninou.
Připravila Jana Macůrková
Co se týká deště, tak na Mitrově (od nás cca 4 km vzdušnou čarou) kroupy průměr až 2,5 cm, auto jsme chránili plachtou přes okna. Seno všechno ve vodě.U nás 4 bouřky a ani kapka, jdu zalívat…
u nás na Mitrově (Strážek) , záplava…
Tohle byl Mitrov u nás, kousek od Uhlířských Janovic.
Pomazánka ze škvarků, vždy dobrota. Já když škvařím sádlo, tak na začátku taky podliju trochou vody, ale mléko dávám až jsou škvarečky skoro hotové. Máme rádi škvarky do zlatova.
Co se týká bouřky a deště, tak u nás jen zničehonic velký vítr, spadlo pár kapek, až potom trochu deště – zahradnického. Tak dneska bez zalévání, noc snad bude klidná, uvidíme co bude zítra.
Taky škvarky milujeme, akorát musím hlídat, jednou mi dost zhořkly, a to pak přijde líto.
Jinak v Kolíně lilo v noci a až skoro do teď, je hodně mokro, bouřka se točila od rána až do odpoledne.