Malé připomenutí těsta
na dalamánky:
30 dg hladká mouka
30 dg polohrubá mouka
30 dg žitná muka
lžička soli, kmín
3/4 kostky droždí
na zadělání voda
Z uvedených surovin vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout (trvá to asi hodinu). Z vykynutého těsta vytvarujeme podlouhlé dalamánky, které potřeme vodou, posypeme kmínem a solí pečeme asi 40 minut. Na úpovrchu můžeme lehce naříznout.
Po upečení ještě lehce postříkáme vodou (dobrý je rozprašovač).
Rozkrojíme, naplníme podle chuti a můžeme ještě chvilku v troubě rozpéci.
Pekla Jana Macůrková
Jani, a co tekutina? Jinak to bude fakt hodně tuhé těsto…
Už mi volala Haderach a už jsem ti tam vodu doplnila.
Díky za připomenutí, dalamánky, na rozdíl od bílého pečiva, miluju!
Ten dalamánek je opravdu výstavní a zapečený, sýr nějaké masíčko, rajče – dala bych si hned. Musím se podívat, jestli mám žitnou mouku, nasyslenou ještě od dubna. 🙂
Jano a ty jsi je pekla nebo koupila – promiň, nechci Tě naštvat – ptám se jak blbec, ale dneska jsem si k svačině koupila přesně takovej 😀
PS: kdo to máte blízko- zkuste si zamluvit a koupit mouku v Mlýně v Oudoleni (Havl.Brod), je skvělá,mlynář úžasnej a návštěva ve mlejně je pro techniky ráj…. Mlýn Oudoleň, má i webovky…. stačí ten název opsat bez mezer a diakritiky a malejma písmenama a dát .cz
Tyhle jsem pekla a protože se mi fakt povedly, tak jsem je zařadila i když už tam jednou dalamánky podle tohodle receptu jsou. Pekla jsem v době, kdy jsme nechtěli lézt mezi lidi.