hodně vyzrálý rybíz
cukr
skořice mletá
rum
Rybíz odstopkujeme a pokud je hodně horko, necháme ho v jedné vrstvě na sluníčku několik hodin zaschnout. Pokud není sluníčko, tak ho dáme do sušičky nebo do trouby trochu vysušit.
Zaschlý rybíz lehce povaříme s cukrem, přidáme mletou skořici a rum.
Krátce povaříme, dáme do skleniček a zasterilujeme.
Pozn: V Bělokozlech někdo nechává rybíz opravdu zaschnout na keřích. Sklízí ho až někdy v polovině září a myslím, žs sušit ho nemusí.
Nedostatkové brusinky nahrazuje rybízem: Jana Macůrková
krom toho zaschnutí,máme recept stejnej…dělávala jsem to ještě před cca 3 lety, ne proto, že by nebyly brusinky, ale nám to prostě chutná, ještě tam 3 sklínky mám…
Taky to máme rádi, akorát mi ten rum přijde sladkej a na brusinkách miluju tu trpkost. Což takhle šplouchnout fernet, nebo podobnou hořčinu?
Pokud ten rybíz povařím v octové vodě nebo s kyselinou citronovou, tak sladkej není 😉