1 kg brambor
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
pepř, sůl
majoránka
česnek
1/2 hrnku mléka
kostka droždí
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme všehny ostatní ingredience a necháme asi 1/2 hodiny vykynout. (já jsem nechávala kynout až na plechu (kulatá forma).
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zčervenání (obracet netřeba).
u nepřilnavých povrchů není třeba vymazat tukem, u plechové formy vymazat trohou sádla nebo oleje.
Vyndáme, nakrájíme na kusy a podáváme s mlékem, bílým kafem ap.
Pozn: recept hodně připomíná Brdjajs – jihočeskou bramborovou buchtu.
Pekla Jana Macůrková
Fajn způsob, jak zlikvidovat staré, teda loňské brambory. Akorát já bych k tomu udělala ještě nějakou masovou rychlovku, kuřecí ála čína, nebo tak něco :-).
kynutej bramborák v podobě smaženejch kousků – velikostně asi jako chlupatý knedlíky nebo větší br.špalíky, dělá jeden kerkonošskej prodejce na historických trzích, má vždycky našlapáno,ono se to jí líp než ta horká,mastná placka, co se ohejbá ze strany na stranu…předsmažené je má z domova a na tržnici jen dosmaží…jenže problém teď je, že starý brambory došly a z novejch to dělat nechci…
Brdlajs je se škvarkama a bez majoránky – tady není vůbec žádnej tuk?
Nechci rejpat, ale podle toho postupu by se mi to na 100% přiškvarilo k pekáčku . A nešlo sundat
Dělala jsem ve skleněné formě a nepřipálilo (nepřipeklo), ale klidně vymazat formu sádlem neboolejem.
Jani , nezlob se , ale píšeš nejprve Nechala jsem kynout na plechu . Pak ze ve skleněné míse. Pak se tam objeví najednou vymazat olejem atd . Já už nevím . Chtěla jsem to deckam udělat , ale je to pořad jiné . A stejne si myslím , ze by se to mělo dělat buď na papíře nebo vylit na rozpaleny tuk. Zůstanu u gugly
A to opravdu jenom 2, slovem dvě, lžíce mouky??? 😮 A pak celou kostku droždí? Kynutý bramborák jsem nikdy neslyšela, tak proto…
Toto množství není z jedné kulaté formy …….
Stačí spočítat ks, představit si formu, kruh, je jasné, ne to není jedna forma. Pokud mně škola naučila. Anebo jsem chyběla?
Tak hlavně vím, kolik dílů nakrájím z „dortové“ formy …. tady jich je opravdu víc.
Tak to jezdí že základní školy, první stupeň, ne?
Praha chyb, tak to je ze základní….
Snad to odejde teď správně.
Tak Jana asi nenapsala, že bylo více lidí ….jedna plechová a jedna skleněná forma, si myslím. 😉
Jako by to nebylo jedno… 😉
J8 krájím běžně osm, tady jsem pekla samozřejmě víc. Ale je zajímavé, že se neřeší, když sharka peče nebo vaří pro 10 a víc lidí a u mně to řešíte.
no, někdy Jano i pro 150 😀
jako předminulej víkend….a recept na hovězí guláš z 18 kil kližky a 12 kil cibule, byla docela makačka..a další bylo 10 šišek sekaný z 15 kil mletýho a brkaše šlehaná míchadlem na omítku a vrtačkou Bosh. 😀
Ne Praha, oprava. S a k r a, to je klávesnice. Kontroluji, vše ok, potom jenom zírám.
🤣🤣🤣🤣
Začínáš konkurovat Lakysce, dobře Ty 👍👍