3/4 kg hrubé mouky
1/2 lžičky soli
2 žloutky
1 houska
1/2 l mléka
1 prášek do pečiva
Housku nakrájíme na kostičky, smícháme s moukou, solí a práškem do pečiva.
V mléce rozšleháme oba žloutky a přidáme k suché směsi.
Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme 2 podlouhlé knedlíky, které dáme ihned vařit buď na páru nebo do vařící vody.
Vaříme cca 22 minut.
Pozn: jeden rok byla velice špatná mouka, v důsledku mokrého léta i podzimku měla velice málo lepku. V té době jsem dávala ne pouze žloutky, ale dvě celá vejce.
Maminčin knedlík vařila Jana Macůrková
To je dezertni talirek nebo knedliky pro Hulka? 🙂
jsou sice na malém talířku, ale i tak bych asi svíčkovou s takovými 6 nedala.
Jak jsem je dlouho nedělala, tak mi mrchy nějak víc nabyly, a měla jsem problém je dostat z hrnce.
Dělám pravidelně, taky mám recept od mámy, kynuté u nás moc neletí,…
“ práškový “ houskový knedlík je klasika v naší rodině. Kynutý jsem začala vařit až nedávno, děti je objevily u známých k omáčkám. Střídám je podle strávníků vede ale “ práškový „. Jen mám jiný “ technologický “ postup, housku nakrájenou na kostičky zapracuju až na konec. Ale to je detail.
Maminka je dělala ze sifonu (neMoraváci nahradí sifon sodovkou) a hodně dlouho na tatínkovo přání kulaté, velké asi jako pěst pořádného chlapa. Dodnes nechápu, jak mohl zvládnout tři polokoule – podotýkám, že jsem jeho pozdní dítě a moje vzpomínka sahá do doby, kdy mu bylo 55 let a víc.