(1774) Houskový knedlík bez droždí

3/4 kg hrubé mouky
1/2 lžičky soli
2 žloutky
1 houska
1/2 l mléka
1 prášek do pečiva

Housku nakrájíme na kostičky, smícháme s moukou, solí  a práškem do pečiva.
V mléce rozšleháme oba žloutky a přidáme k suché směsi.
Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme 2 podlouhlé knedlíky, které dáme ihned vařit buď na páru nebo do vařící vody.
Vaříme cca 22 minut.
Pozn: jeden rok byla velice špatná mouka, v důsledku mokrého léta i podzimku měla velice málo lepku. V té době jsem dávala ne pouze žloutky, ale dvě celá vejce.

Maminčin knedlík vařila Jana  Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1774) Houskový knedlík bez droždí

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To je dezertni talirek nebo knedliky pro Hulka? 🙂

  2. Iva Janovská napsal:

    Dělám pravidelně, taky mám recept od mámy, kynuté u nás moc neletí,…

    • vojtovahelena napsal:

      “ práškový “ houskový knedlík je klasika v naší rodině. Kynutý jsem začala vařit až nedávno, děti je objevily u známých k omáčkám. Střídám je podle strávníků vede ale “ práškový „. Jen mám jiný “ technologický “ postup, housku nakrájenou na kostičky zapracuju až na konec. Ale to je detail.

  3. kolma60pusi napsal:

    Maminka je dělala ze sifonu (neMoraváci nahradí sifon sodovkou) a hodně dlouho na tatínkovo přání kulaté, velké asi jako pěst pořádného chlapa. Dodnes nechápu, jak mohl zvládnout tři polokoule – podotýkám, že jsem jeho pozdní dítě a moje vzpomínka sahá do doby, kdy mu bylo 55 let a víc.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..