5 vajec
uzené maso
jarní mrkvička
hrášek
+ jakákoliv zelenina podle chuti
bylinky (kopřivy)
250 g krupička
1/2 l mléko
sůl
máslo
Do mléka přimícháme žloutky a trochu soli a dáme nabobtnat krupičku.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Maso nakrájíme na kousky, smícháme se zeleninou, bylinkami a vmícháme do krupičky s mlékem a žloutky. Nakonec vmícháme sníh.
Do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáče nalijeme směs, poklademe několika plátky másla a pečeme do zčervenání až se ani střed nelepí na špejli.
Podáváme jen tak nebo jako přílohu k dalšímu uzenému masu.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Možná tak s něčím, ale maso s masem byh nedala..
Já to opsala z té kuchařky, holt naši předkové měli víc fyzické práce a asi podle toho i vypadalo jejich stravování. Já to jedla taky jen tak a zeleninku k tomu.
Je to šíleně syté, sníš kousek a máš toho jak buchet.
Připomíná mi to velikonoční hlavičku, tu miluju a tohle zkusím.
Tento nákyp dělám , máme to rádi teplé i studené. Vůbec u nás máme rádi nádivky a tohle je jedna z těch dobrých , masových. Bylinky , jak píše Jana , podle chuti a nálady.
Když mám dobrý uzený vývar , ale ne ten jako “ mléčný „, zadělám nákyp tím vývarem , dá celému výtvoru specifickou chuť.