3 kg vepřového bůčku
sůl
3 lžíce paprika sladká mletá
1 lžíce paprika ostrá mletá
1/2 kg uzené slaniny (špeku)
Maso i slaninu umeleme na střední hrubost, promícháme se solí a kořením a necháme 1 den rozležet v ledničce.
Naplníme do obalů na salámy (mívají v papírnictví, několik velikostí), zavěsíme do udírny a pomalu udíme cca 10 – 12 hodin při teplotě 80 – 85 st. na začátku, po asi 3 hodinách snížíme na 70 st.
Necháme vychladnout, uložíme na chladném místě a krájíme na plátky.
Pivko, měkký chleba a zeleninka vítány.
Pozn: asi největší problém je naplnit ta umělá střívka. Pomáhala jsem si látkovým sáčkem na zdobení dortů s hladkou špičkou. Střívka je nutné namočit do teplé vody
asi na 1 hodinu, aby změkla a nelámala se.
Udíme buď na bukových pilinách nebo na dřevě z ovocných stromů.
Salámek připravili u Macůrků – Vlastik pečlivě udil.
Jen paprika a sůl? Žádný pepř, česnek …..?
S česnekem jsem dělala také, tenhle byl opravdu jen s paprikou a solí.
Pěkně paprikový , nevím jak u vás ale u nás tedy nikdy úplně nevyschl.Náš řezník uměl báječné salámky, z různého masa , různých příchutí a koření.Vždycky nám kladl na srdce , nechte pěkně vyschnout aby byl jako „turisťák “ , no vyšlo to jen když jsem ho zapřela a strávníkům nevydala.Povedlo se málo kdy.
Zitra bude recept o dost pozdeji, vezu mamu rano k MUDr.
Hlavně dobré pořízení. Recepty neutečou . Mamince přeji ZDRAVÍ.
Dekuju 🙂
Jen ještě prosím – k receptu . Musí být hodně masa . To tučné je tak navíc . Ale salám by měl být maso . Tak i nakupuju
Kdž nedáš alespoň trochu mastného, nebude ti držet pohromadě a nenakrájíš ho. Napoprvé jsem nedala a bylo to tak na haši.
Před dávnými časy jsme si doma dělali klobásy a salámy z králičího, skopového i jiného libového masa. Tučnějšího se dávala jen dost malá část, ale jako „pojidlo“ sloužila voda – tu tady postrádám.
Plnili jsme plnicím nástavcem na mlýnek na maso. Látkovým sáčkem to musel být pěkný vopruz.
Tím sáčkem to šlo líp, než tím trojkem na maso. Vyzkoušeli jsme obojí, ale líp nám vyhovovalo tím sáčkem.
no jasně že to strojkem moc nešlo,protože bůček a špek jsou „tučný“ a to se ve strojku drží a matlá…..