300 g hladká mouka
50 g cukr
1 lžíce rozpuštěného másla
3 žloutky
½ kostky droždí
nepatrně mléka
(tak 2 – 3 lžíce)
náplň:
1 dl mléko
1 lžíce cukr
200 g mleté ořechy
1 žloutek na potření
Ze základních surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi ½ hodiny kynout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň – mléko svaříme s cukrem a ořechy na kašovitou hmotu.
Pozn: můžeme zahustit trochou jemné sladké strouhanky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 kousky, z každého vyválíme „hada“, kterého rukou sploštíme na šířku asi 6 cm. Naplníme ořechovou náplní, zavřeme a znovu rukou vytvarujeme do tvaru „hada“. Ze tří hadů potom spleteme cop.
Potřeme vajíčkem (žloutkem) a pečeme do červena.
Pozn: jak je vidět, při krájení se náplň objevuje na různých místech, podle toho jak byl cop postupně splétán.
Dobrou chuť přeje Jana Macůrková
To vypada hezky, ale … lzice masla, 3 zloutky a 30 deka mouky? Nechybi mliko? Neumim si predstavit, ze by z toho bylo testo…
tak tohle se u nás může péct často. Oblíbené pečivo mého manžela, kynuté “ zamotance “ , náplň různá . Mám ráda ořechovou , taky kombinaci ořech – tvaroh.
Peču už tradičně i z anglického těsta. Tohle těsto je ale jemnější. Krásně upečené do zlatova, o.k.
v receptu je mléko uvedené , málo ale je tam.
Cop taky peletu, ale v každém hadovi jiná náplň – tavroh, mák, jablka..ta vždycky, aby to nebylo suché. Když jednu náplň, tak hadidi rozříznu podélně, „zádama“ k sobě, a zatočím do virtule.
Ten s tou jednou náplní jsi mi tenkrát ještě na PŽ poradila, udělala jsem ho s ořechovou náplní, dcera mi to vyfotila a poslala jsem ho sem na Bramboračku. Recept č.909 Zamotaný štrúdl
Vypadá to moc pěkně – krásně upečené. 🙂
Jojo, těsto krásně žluťoučké a upečeno dozlatova.