2 kg vepřového masa,
nejlépe libovějšího bůčku
1 kg jehněčího masa
1 lžíce soli
2 lžíce nakládací soli
sladká paprika, ostrá paprika
česnek
vývar asi 1/2 l
střívka buď ovčí nebo umělá, u umělých průměr 2 – 2,6 cm.
Maso nakrájíme na malé kousky, umeleme najemno, smícháme s kořením, solí a vývarem a dobře propracujeme.
V ledničce necháme alespoň 1 den uležet.
Směs naplníme do sáčku na cukroví, používáme delší špičku s ostrým seříznutím.
Na konec špičky nařasíme střívko (chce to trochu cviku, ale po ½ hodině už vám to půjde samo, dělala jsem je také poprvé), levou rukou přidržujeme střívko, aby se posouvalo stejnoměrně a tlakem na sáček plníme.
Po asi 20 cm střívko překroutíme, není potřeba zavazovat.
Opékáme na pánvi nebo na grilu asi 10 – 15 minut.
Příloha: chléb, zelenina, majolka, kečup, jak kdo má rád.
Dělala jsem dva druhy – paprikové a česnekové. Jana
Tak zase pár vzpomínek na začátky. Omlouvám se,, že to co budu psát tak jak se to vyslovovalo a ne…