1 hlava kapusty
4 menší brambory
200 g slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
sůl, kmín
pepř, olej
Takto dělávala kapustu moje babička.
Rozehřejeme olej ve větším kastrolu. Vložíme slaninu na kostičky a osmahneme, pak přidáme cibuli na drobno, česnek na plátky a brambory nakrájené na menší kousky. Restujeme dokud nezačne cibulka maličko zlátnout. Pak přidáme kapustu nakrájenou na proužky, osolíme, opepříme, okmínujeme. Podlijeme malým množstvím vody a přiklopené dusíme. Mícháme a hlídáme aby se nepřipálilo. Vodu už nepřidávám, kapusta sama pustí vody dost. Dušenou kapustu podávám bez přílohy. Můj táta měl k tomu rád čerstvý chléb.
Recept poslala: Jarybarka
Jo, tenhle recepis přišel s mou babičkou z jižních Čech před sto lety do Prahy. Miluju to!
Výborne jídlo, já tam dávám navíc nějakou měkkou klobasku na půlměsícky. Ostravskou nebo sunkovou, libova je Valašska z Krásna. Musím zase uvařit
Tohle je úžasné jídlo!
Dušenou kapustu můžu vždy a v jakémkoliv množství a takhle připravenou jí mám moc ráda a fakt s tím kváskovým chlebem pak chutná nejlépe.
Já bych si navrch dala ještě zakysanku, tu já můžu ?. Jinak palec hore ?