4 vepřové ledvinky
1 velká cibule
pepř
drcený kmín
olej
1 lžíce hladké mouky nebo Solamylu
sůl
rýže nebo brambor
Vepřové ledvinky zbavíme vnitřní vazivové části (ledvinná pánvička), nakrájíme na kousky a asi na 1 hodinu namočíme do vlažné vody (někdo používá mléko).
Cibuli nakrájíme na drobno, na oleji ji osmahneme, přidáme nakrájené ledvinky, které ještě jednou propláhneme vlažnou vodou, pepř, drcený kmín a sůl, necháme osmahnout, přilijeme asi 1/2 l vařící vody a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme buď hladkou moukou nebo lžičkou Solamylu.
Podáváme s rýží, bramborem nebo jen chlebem. Doba přípravy cca 1 hodinu.
Pozn: tak jako někdo nemusí ryby nebo zvěřinu pro jejich charakteristickou chuť a vůni,
i u ledvinek a dalších vnitřností je nutné s jejich vůní a chutí počítat.
Autorka receptu: Jana Macůrková
A je to tady . Konkurence :-)). Dělám je přesně stejne , jen já dávám ještě cesnek na plátky do toho dušení a ke konci majoranku .
Jen prosím upřesnit kdo konkuruje komu, já tobě nebo ty mně?
Protože jsem chtěla vyfotit a poslat recept a Jana je bezkonkurenční . Smířila jsem se s tím :-))))). Taky jich nakoupit hafo , při desateru dvacateru proplachovani a čištění kleju, protože je to piplacka a dlouhý proces. Ale pak jsou po ruce v mrazáku. Teď jsem je Uvarila všechny a hotové námrazila v krabičkách.
Mě učila maminka i babička, že se během varu nemají solit, tak solím až na závěr. A prosím Tě, když denně takhle vyvařuješ, kdo to všechno u Vás sní? Jestli Tvůj muž, to si musí připadat jak na rekreaci ?
Ten se fakt má
Já jsem se zásluhou Bramboračky naučila vařit v malých dávkách. A dneska tu byla dcera s vnoučaty a ty chtěly něco jiného, tak jsem kromě ledvinek dělala dukátové buchtičky.
Jani a zvládneš dělat ještě něco jiného, než denně pro Bramboračku a tím i pro nás vařit, třeba prát, žehlit, zahrada, starat se o manžela, taky něco dobrého udělat pro sebe? Jestli ano, prosím, dej recept.Asi se to nějak zvládnout dá, ale večer musíš být úplně hotová. Mně všechno nějak dlouho trvá a den je nějak čím dál víc krátký.
Jani,
já se přidávám k Jiřině. Taky zírám. co všechno zvládáš. To obdivuji, A ještě při ledvinkách uvařit návštěvě něco jiné – viz ty dukátové buchtičky. Navíc máš zahradu, dost toho pěstuješ, máš králíky . . . .
Spíš vůbec? Klobouk dolů. Musím se nad sebou zamyslet.
Ale neboj, spím a docela hodně a ráda. Mám ale propracovanou organizaci práce. Mimochodem o králíky se stará manžel, žehlí za mne větříček, úklid jednou za čas větší, jinak, kdo si co nadrobí, tak si uklidí, jen pavouci mne serou, ti to nerespektují, svině svinutý. Zahrádka denně tak hodinku ve dvou, jinak Boubín II.
Já jsem se malé porce naučila dělat když se odstěhovali mlaďasové tak že jsem koupila malé hrnce?
Já to mám někde poznamenané taky, ale u ledvinek to zcela určitě neplatí, co se ale má solit až nakonec, jsou játra a specielně vepřová.
Díky! Tak už vím, co příště dotáhnout z masny. Jsem zvědavá, co na to řekne porota… Játra a srdce jsou u nás v kurzu, tak by to mohlo klapnout.
Také ledvinky takhle dělám. Jsou úžasné a mám je moc ráda. A takové králičí ledvinky, no to je mňamka, ty se nijak zvlášť čistit nemusí.
🙂 Jen na najedení padne asi regiment králíků, ne?
Onehdy jsem dělala kuřecí srdce a moje dozorkyně se zadumaně zahleděly, když jsem to maso čistila: „Ach, jak dlouhá byla řada kuřátek, která musela zhynout, abychom se nažraly!“ „Hele, ségra, buď ráda, že nežereme z kolibříků. To by byla teprv fronta a eště by to trvalo mnohem dýl!“
Ledvinky s rýží miluji, po očištění a pokrájení na tenké plátky je dvakrát spařím vařící vodou a nakonec propláchnu studenou.
Mrchy řeznický! Ledvinky nebyly ani v jedný ze dvou prohledaných masen.
Šťastná to žena, v jejíž blízkosti jsou dvě (slovy 2) masny, my tu nemáme ani krámek vesnický natožpak masnu!!
Jojo. Jedna je šest kiláků na západ a druhá šest na východ. Auto je s dětma a jejich tatouškem na vodě, tak jsem zmermomocnila sousedku, navnadila jí na ledvinky… Tak jsme koupily aspoň ty utonulce a k obědu je zapily ginem – krám sice máme, ale po výměně prodavačů jde cugrunt a tonika neměli, jakož i chleba, sýr a kočičí žrádlo. Tudíž mi kyne naděje, že budu opravdu vařit a já i kočky se nacpeme kuřetem.
Tak to jsi na tom skoro stejně, já mám jednu 6 km, ale ta je skvělá, druhá 9 km, má dobré uzeniny, maso je horší.
Takže jednou za měsíc do Makra, nakoupit vše potřebné a potom jen dokupovat pečivo. Na zimu velký mrazák a velký špajz a pytel brambor, kdybychom náhodou zamrzli. Bydlím totiž tak, že nejdřív je Ledečko, potom kupa hnoje, pak dávají lišky dobrou noc a hned za koncem světa bydlím já. A když v zimě napadne sníh, tak si ráno můžu rozhodnout, kterým kopcem nevyjedu….
U nás v Penny kupuju takové obr ledvinky , které se dobre čisti, stojí jen 29 kilo , takže za stovku 3 kila. Původ masa údajně Slovensko. Teda v Penny je takové řeznictvi
Taky dělám podobně, jen místo oleje nadrobno nakrájenou vyškvařenou slaninu či špek. A jako příloha se hodí i houskovej knedlík.