(186) Ledvinky na kmíně

4 vepřové ledvinky
1 velká cibule
pepř
drcený kmín
olej
1 lžíce hladké mouky nebo Solamylu
sůl

rýže nebo brambor
Vepřové ledvinky zbavíme vnitřní vazivové části (ledvinná pánvička), nakrájíme na kousky a asi na 1 hodinu namočíme do vlažné vody (někdo používá mléko).
Cibuli nakrájíme na drobno, na oleji ji osmahneme, přidáme nakrájené ledvinky, které ještě jednou propláhneme vlažnou vodou, pepř, drcený kmín a sůl, necháme osmahnout, přilijeme asi 1/2 l vařící vody a dusíme do měkka.  Omáčku zahustíme buď hladkou moukou nebo lžičkou Solamylu.

Podáváme s rýží, bramborem nebo jen chlebem.  Doba přípravy cca 1 hodinu.

Pozn: tak jako někdo nemusí ryby nebo zvěřinu pro jejich charakteristickou chuť a vůni,
i u ledvinek a dalších vnitřností je nutné s jejich vůní a chutí počítat.

Autorka receptu:  Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (186) Ledvinky na kmíně

  1. Vera M. napsal:

    A je to tady . Konkurence :-)). Dělám je přesně stejne , jen já dávám ještě cesnek na plátky do toho dušení a ke konci majoranku .

  2. Devětapadesátka napsal:

    Mě učila maminka i babička, že se během varu nemají solit, tak solím až na závěr. A prosím Tě, když denně takhle vyvařuješ, kdo to všechno u Vás sní? Jestli Tvůj muž, to si musí připadat jak na rekreaci ?

  3. BOYE napsal:

    Díky! Tak už vím, co příště dotáhnout z masny. Jsem zvědavá, co na to řekne porota… Játra a srdce jsou u nás v kurzu, tak by to mohlo klapnout.

  4. Katyp50 napsal:

    Také ledvinky takhle dělám. Jsou úžasné a mám je moc ráda. A takové králičí ledvinky, no to je mňamka, ty se nijak zvlášť čistit nemusí.

    • BOYE napsal:

      🙂 Jen na najedení padne asi regiment králíků, ne?
      Onehdy jsem dělala kuřecí srdce a moje dozorkyně se zadumaně zahleděly, když jsem to maso čistila: „Ach, jak dlouhá byla řada kuřátek, která musela zhynout, abychom se nažraly!“ „Hele, ségra, buď ráda, že nežereme z kolibříků. To by byla teprv fronta a eště by to trvalo mnohem dýl!“

  5. olinamusilova napsal:

    Ledvinky s rýží miluji, po očištění a pokrájení na tenké plátky je dvakrát spařím vařící vodou a nakonec propláchnu studenou.

  6. BOYE napsal:

    Mrchy řeznický! Ledvinky nebyly ani v jedný ze dvou prohledaných masen.

    • Jana Macůrková napsal:

      Šťastná to žena, v jejíž blízkosti jsou dvě (slovy 2) masny, my tu nemáme ani krámek vesnický natožpak masnu!!

      • BOYE napsal:

        Jojo. Jedna je šest kiláků na západ a druhá šest na východ. Auto je s dětma a jejich tatouškem na vodě, tak jsem zmermomocnila sousedku, navnadila jí na ledvinky… Tak jsme koupily aspoň ty utonulce a k obědu je zapily ginem – krám sice máme, ale po výměně prodavačů jde cugrunt a tonika neměli, jakož i chleba, sýr a kočičí žrádlo. Tudíž mi kyne naděje, že budu opravdu vařit a já i kočky se nacpeme kuřetem.

        • Jana Macůrková napsal:

          Tak to jsi na tom skoro stejně, já mám jednu 6 km, ale ta je skvělá, druhá 9 km, má dobré uzeniny, maso je horší.
          Takže jednou za měsíc do Makra, nakoupit vše potřebné a potom jen dokupovat pečivo. Na zimu velký mrazák a velký špajz a pytel brambor, kdybychom náhodou zamrzli. Bydlím totiž tak, že nejdřív je Ledečko, potom kupa hnoje, pak dávají lišky dobrou noc a hned za koncem světa bydlím já. A když v zimě napadne sníh, tak si ráno můžu rozhodnout, kterým kopcem nevyjedu….

          • Vera M. napsal:

            U nás v Penny kupuju takové obr ledvinky , které se dobre čisti, stojí jen 29 kilo , takže za stovku 3 kila. Původ masa údajně Slovensko. Teda v Penny je takové řeznictvi

  7. adela.adale napsal:

    Taky dělám podobně, jen místo oleje nadrobno nakrájenou vyškvařenou slaninu či špek. A jako příloha se hodí i houskovej knedlík.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..